Yeni kuş gribi virüsü H7N9 nedir?
Çin Halk Cumhuriyeti’nde, birkaç yıl önce ülkemizde de etkili olan kuş gribinin yeni bir çeşidi olarak adlandırılan Avian Influenza A (H7N9) virüsü tespit edildi.
Yeni kuş gribi virüsü H7N9 nedir?
Birkaç yıldır dolaşımda bulunan mevsimsel kuş gribi virüsünden daha farklı özelliklere sahip olan H7N9 virüsünün de öldürücü özelliklere sahip olduğu belirtiliyor.
Yeni bir kuş gribi virüsü: Avian Influenza A (H7N9)
Dünya Sağlık Örgütünce, 1 Nisan 2013 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti kaynaklı, insanlarda ciddi seyirli hastalığa neden olan ve halen dolaşımdaki mevsimsel influenza virüsünden farklı özellikler taşıyan yeni bir Influenza A virüsü (H7N9)’nün neden olduğu ve ölümle sonuçlanan 3 grip olgusu bildirilmiştir. Bu tarihten sonra vaka bildirimleri devam etmiş ve 29 Nisan 2013 tarihi itibari ile doğrulanmış vaka sayısı 126’ya, ölen vaka sayısı 24’e (% 19) ulaşmıştır.
Şu ana kadar bildirilmiş vakalar sporadik vakalardır ve insandan insana bulaştığına dair bir kanıt elde edilememiştir. Şu ana kadar Çin dışında H7N9 vakası görülmemiştir. Kanatlı hayvan kaynaklı olan influenza A (H7N9) virüsünün, elde edilen epidemiyolojik, laboratuvar ve virolojik bilgiler ışığında daha önce görülen influenza A H7 subtipinden daha virülan bir karaktere sahip olduğu bildirilmiştir.
Kanatlı hayvanlarda görülüyor
Kanatlı hayvanlarda influenza A subtip H7’ye bağlı enfeksiyonlar oldukça sık görülmekle birlikte son dönemlere kadar insanlarda enfeksiyon yaptığına dair bilgi bulunmamaktaydı. Daha önceden, insanlarda yüksek patojeniteli avian influenza (highly pathogenic avian influenza, HPAI) A(H7) virüslerinin neden olduğu hafif seyirli hastalık tablosu tanımlanmıştı. Asya’da memelilere H7 virüslerin geçişinin oldukça nadir olduğu bilinmektedir. N9 subtip virüslerine bağlı geçişin daha önce hiçbir yerde gösterilemediği bildirilmiştir.
H7N9, yeni bir kuş gribi virüsü
Bu yeni H7N9 virüsü bir kuş gribi (avian influenza) virüsüdür. Daha önceden enfekte kümes hayvanları ile temasta olan insanlar arasında kuş gribine bağlı vakalar bildirilmişti. Bununla birlikte H7N9 virüsüne bağlı vakalar ilk kez bildirilmektedir ve bu virüs kanatlı hayvanlarda bildirilen H7N9 virüslerinden farklı bir karaktere sahiptir. Genetik sekans sonucu elde edilen bilgiler bu virüsün kanatlı hayvan reseptörlerine göre insan reseptörlerine daha kolay bağlanabileceğini göstermiştir.
Konu ile ilgili araştırmalar Çin’de halen devam etmektedir. H7N9 virüsleri, insan vakalarının görüldüğü yerde bulunan kanatlı kümes hayvanlarında da izole edilmiştir. Bununla birlikte Çin’de görülen bazı olgular, kanatlı hayvanlarla temas etmediklerini belirtmişlerdir. Bu durum, H5N1 kuş gribi deneyiminde olduğu gibi, sınırlı bazı olgularda insandan insana bulaşın görülebileceği endişesini de beraberinde getirmiştir.
H7N9 virüsüne karşı alınması gereken önlemler
Hâlihazırda H7N9 virüsüne karşı aşı bulunmamaktadır. Bu nedenle standart önlemlerin alınması, el hijyeni, güvenli gıda tüketimi ve hayvan temasından kaçınılması önerilmektedir. Şimdilik turistik ve ticari amaçlı seyahat kısıtlaması bulunmamaktadır.
Kuş, domuz ve diğer hayvanlara temastan sakının.
– Ölü veya hasta hayvanlara temas etmekten kaçının.
– Canlı hayvanlardan veya satıldığı yerlerden uzak durun.
– Hayvanların alınıp satıldığı yerler ve çiftliklerden uzak durun.
Tam pişmiş gıda tüketin.
– Tam pişmiş et ve tavuk ürünleri tüketin
– Tam pişmiş yumurta tüketin (rafadan olmamalı).
– Sokak satıcılarından yiyecek almaktan sakının.
Genel hijyen ve temizlik kurallarına uyun.
– Gıdaların hazırlanmasından önce, hazırlık aşamasında ve sonrasında; yemeklerden önce; tuvaletten sonra; hayvan veya hayvanların çıkartıları ile temastan sonra ellerinizi sabun ve su ile yıkayın.
– Su ve sabun yoksa en az %60 alkol içeren dezenfektan kullanın.
– Kirli ellerinizle gözünüze, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın. Dokunmakta durumunda kalırsanız ellerinizin temiz olduğundan emin olun .
– Hasta insanlarla temastan kaçının.