Uyku zihin ve sinir sistemi gelişimini etkiliyor
Bedensel ve zihinsel gelişmeler için gerekli işlevlerin gerçekleştiği bir süreç olan uyku sırasında; büyüme hormonunun düzeyi artıyor, protein sentezi hızlanıyor ve sinir sistemi gelişiyor.
Çocuklar; ninnilerde söylendiği gibi, uyuyarak büyüyor. Bu yüzden, bebekler için uyku son derece önemli. Çünkü bebeğin beyninin büyüme ve gelişme süreci, ileride yürüme, konuşma ve düşünme imkanı veren nöron bağlantılarının oluşumuna bağlı. Anne Bebek dergisinin Mayıs sayısında yer alan bilgilere göre, bağışıklık sisteminden vücudun yenilenmesine kadar birçok yararı olan bebeğin uykusuna, çok dikkat etmek gerekiyor.
Zeka gelişimini sağlıyor
Uyku, bebeğin zeka gelişimini hızlandırıyor. Bebeklerin zihinleri uyurken de çalışıyor ve öğrenme süreçleri devam ediyor. Bebek, uyanıkken gördüğü, duyduğu, yaptığı ve hissettiklerini beynine depoluyor. İyi ve kaliteli uyku sırasında; depolama işlemi rahatlıkla gerçekleşiyor ve bebek güne daha zinde başlamış oluyor. Dolayısıyla, uyanıkken dış etkenlerin uyarısına, öğrenmeye daha açık hale geliyor. Uzmanlar, uyku sırasında beyinde belirgin değişikliklerin meydana geldiğini belirtiyor. Çünkü, uyku ile beynin doğrudan bir ilişkisi var. Dr. Ronald Dal, beyni şöyle tarif ediyor: “Uyanık olduğunda; tüm enstrümanların birbirini hissettiği ve uyum içinde çaldığı bir orkestra. Uyku sırasında; tüm enstrümanların bağımsız olduğu ve birbirini duymadığı bir orkestradır.”
Uykunun pek çok fonksiyonu bulunuyor; organizmanın yenilenmesi ve enerjinin korunması gibi. Uykusuzluğun olumsuz sonuçlarına gelince… Uzmanlar uyku olmazsa, nöronların yani beyin hücrelerinin hücre fonksiyonlarını bozacak derecede enerjisini tüketebileceğini veya hücre faaliyetleri sonucunda meydana gelen yan ürünlerle kirletilebileceğini belirtiyor. Yetersiz uyku ise belleğin, dikkatin ve fiziksel durumun kötüleşmesine neden oluyor.
2 aşamadan oluşuyor
Belleğin ve düşünme yeteneğinin gelişmesinin yanı sıra dikkat yönlendirilmesi, konsantrasyon ve konuşma faaliyetlerinin birçok tarafının planmasından sorumlu olan ana beyin için, uyku en önemli etken. Çocuk beyninin büyüme ve gelişme süreci; büyük ölçüde yürüme, konuşma ve düşünme imkanı veren nöron (sinir bağlantısı) gelişimine bağlı. Bu önemli nöron bağlantılarının en yoğun şekilde oluşması ise uyku sırasında gerçekleşiyor. Bebeklerin uykusu da yetişkinlende olduğu gibi derin ve hafif uyku olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Derin ve hafif uykudan oluşan süreye de devir deniliyor. Her devir, 60 dakika sürüyor. Derin uykudaki bebeğinizin beden hareketleri az, uykudan uyandırılması ise güçtür. Hafif uyku sırasında bebekler hareketleniyor, gözlerini oynatıyor ve uykudan uyandırılması kolaylaşıyor. Derin uyku sırasında, bebekler zihinlerini dinlendiriyor. Hafif uykuda ise bebeklerin zihinleri çalışmaya devam ediyor.
Elektronik bir sistem gibi
Yapılan araştırmalarda, hafif uykunun zihinsel gelişim için çok önemli olduğunu ortaya çıkartmış. Londra Çocuk Sağlığı Enstitüsü Nöroloji Departmanı Başkanı Annet Karmiloff, hafif uykuda beyin hücreleri arasında kurulan bağlantıyı şöyle açıklıyor. “Beyni büyük bir elektronik sistem gibi düşünelim. Her yeni öğrenilen bilgiyi, bu sisteme eklenilen bir kabloya benzetebiliriz. Yeni bilgiler yani kablolar, sisteminin bir bölümünün diğer bölüme bağlantısını sağlar.” Dr. Karmiloff’a göre bu işlem, hafif uyku sırasında ortaya çıkıyor. Yani siz bebeğinizi gözleri kapanırken gördüğünüzde, aslında beyni gece vardiyasına hazırlanıyor.