Tok tutan besinler
Uzmanlar, tok tutan besinlerle beslenmeye dikkat ederek hem günlerin uzunluğu hem de hava sıcaklıklarının yüksekliği nedeniyle bünyeyi zorlayan orucun daha kolay hale şekilde tutulabileceğini belirtiyor.
Tok tutan besinler
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle oruç tutulacak süre de uzun oluyor. Havaların sıcak olması da bu uzun saatlere eklenince birçok bünyenin oruç tutmakta zorlanması gayet doğal. Uzmanlar, glisemik indeksi düşük gıdalar ve yüksek lifli besinler tüketildiğinde yaz aylarında uzun saatler boyunca oruç tutmanın çok da zorlayıcı olmayacağını ifade ediyor.
Gün boyunca fiziksel ve zihinsel faaliyetlerin peşinden koştururken değişen beslenme şekli birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Beslenme düzeninde ve şeklinde meydana gelen değişimlerin ortaya çıkardığı en önemli sorunların başında kuşkusuz ki sindirim sorunları geliyor.
Sindirim problemlerinin ortaya çıkmasını önlemek için glisemik indeks değerleri düşük besinlerin ve lif oranı yüksek gıdaların tercih edilmesi tavsiye ediliyor.
Lifli besinlerle beslenin
Gün boyunca fiziksel ve zihinsel faaliyetlerin peşinden koştururken değişen beslenme şeklinin birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini kaydeden uzmanlar, ortaya çıkan bu sorunların en önemlisinin sindirim problemleri olduğunu, bu sorunu aşmak için de glisemik indeksi düşük gıdaların ve yüksek lifli besinlerin tüketilmesini öneriyor.
Bitkisel besinler başta olmak üzere birçok yiyeceğin, tükettiğimiz besinlerin mide ve bağırsaktan geçişini kolaylaştıran lifler içerdiğini belirten uzmanlar, meyve, sebze ve tam tahıllı yiyeceklerin bünyedeki atık maddelerin çabuk sindirilmesine yardım edeceğini söylüyor.
Besinlerdeki lif çeşitleri
Suyla karışan lifler: Baklagiller, meyve ve sebzeler vs. Suyla karışan lifler, kan yağlarını ve yemek sonrası kanda artan şeker düzeyini azaltır.
Suyla karışmayan lifler: Tahıl kabuğu, esmer pirinç ve kepek vs. Suyla karışmayan lifler esas olarak bağırsaklarda hacim oluşturarak dışkı hacmini artırır ve bağırsaktan geçiş zamanını düzenler. Posalı besinlerle beslenmek kalın bağırsak ve rektum kanserini önler.
Glisemik indeksi düşük gıdalar
Glisemik indeksi düşük gıdalar, kan şekerini yavaş ve daha az yükseltir. Sebzeler, meyvelerin büyük bir bölümü, tam tahıllar, kuruyemişler ve süt ürünleri düşük glisemik indeksli besinlerdir. Düşük glisemik indeksli diyet obezite, kolon kanseri ve meme kanseri gelişiminde koruyucu etki gösterir. Düşük glisemik indeksli gıdalar ince bağırsakta daha uzun süre kalır ve açlık hissini azaltır. Bu nedenle bu besinler “tok tutan besinler” olarak da bilinirler.
Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak ve sindirim sorunları ile karşılaşmamak için şu pratik önerileri aklınızda bulundurmalısınız:
- Her sabah veya akşam kuru erik, kayısı veya incir yiyin.
- 1 tatlı kaşığı keten tohumunu bir bardak suda akşamdan bekletip sabahleyin suyunu içip şişen tanelerini yoğurda karıştırıp yiyebilirsiniz. Hem posayı, hem Omega-3 alımını artırın.
- Günde en fazla 3 defa zencefil çayı için.
- Bağırsak florasını dengelemek için bir hafta kadar her akşam sarımsak takviyesi alın.
- Hem glisemik indeksi düşüren hem de mide boşalmasını geciktiren sirkeyi kullanın.
- Magnezyum bakımından zengin yiyeceklerden (kabuklu deniz ürünleri, sert kabuklu yemişler, hububat) bol tüketin.
- Tüketemiyorsanız gıda takviyesini kullanın.