Silikon göğüs nasıl patlar?
Uzmanlara göre her ameliyatta silikon kullanılmaz, her silikon da patlamaz. Olsa olsa protez kayar.
Kendi hâlinde bir ev kadınının yaptırdığı silikon kimin ilgisini çeker? Kocası dışında hiç kimsenin! Ama ünlüyseniz ve silikonlular kervanına katıldıysanız, artık ne yaptığınız iş, ne ödülleriniz önemsenir. “Yeni” göğüsleriniz herkesin ilgi odağı oluverir.
Göğüs büyütme ameliyatları bir muamma
Silikonun başlıca müşterileri arasında mankenler ve sanatçılar geldiği için olay derin bir magazin boyut kazanıyor. Ve göğüs büyütme ameliyatlarının aslında ciddi bir operasyon olduğu, bunun sonucunda da komplikasyonlar oluşabileceği pek kimsenin aklına gelmiyor. Ha patladı ha patlayacak denilen silikonların patladığı vakalara verilecek örnekler bir elin parmağını geçmediği için, silikon hâlâ tam bir muamma.
Protez türleri
Öncelikle göğüs büyütme operasyonlarında kullanılan tüm malzemelerin silikon olmadığını belirterek işe başlayalım. Sadece meme içine konulan protezlerin kılıfı silikon. Protez olarak da, silikon, jel, trigliserid, soya yağı, serum fizyolojik ya da yarı akışkan jel kullanılıyor. Gelişmiş ülkelerde silikon kullanımı yasak. Protezlerin nasıl patladığına gelince…
Nasıl patlıyor?
Göğüslere “sonradan” konulan protezleri vücut bazen, yabancı ve dışarı atılması gereken madde olarak kabul ediyor. Böylelikle protezin çevresinde “kapsül” adı verilen bir doku oluşuyor. Kapsül, protezin etrafının vücut bağ dokusuyla sarılması anlamına geliyor. Normal yağ ve kas dokusundan daha sütümsü, yarı saydam bir doku. Protezin etrafını bir balon gibi sarıyor ve meme dokusu kapsüle bağlı olarak daha sert bir hâl alıyor. İşte bu kapsül doku oluşmadan önce, protez hareket edip, deriden dışarı çıkabiliyor. Yani patlamıyor, kaçak yapıyor.
Silikon nedir?
Silikon, iskeletinde karbon (C) yerine ardışık olarak dizilmiş silisyum (Si) ve oksijen (O) atomları bulunan polimerlerin ortak adıdır. Silikon moleküllerinin çoğunda silisyum atomlarına bağlı metil ya da fenil grupları yer alır. Silikonlar en çok sıvı, reçine veya elastomer biçiminde üretilir.
Bu madde, oksijen, karbon ve hidrojen ile kimyasal bileşime girdiğinde, göğüs protezlerinde de kullanılan silikon maddesine dönüşüyor.
Nerede kullanılır?
Kimyasal bileşim sırasında moleküllerin dizilişine göre, sıvı, jel ve katı olmak üzere 3 tür silikon ortaya çıkıyor.
Günlük yaşantımızda kullandığımız birçok maddede silikon var. Örneğin: Ruj, soda, krem, şampuan, saç boyası, tıraş losyonu…
Dr. Osman Oymak: “Herkese inanmayın”
Göğüs büyütme operasyonlarında kullanılan maddeler için toksik yani zehirli demek yanlış. Kimse bunların içine zehir koymuyor. Sudan daha az zararlı bir madde olmadığına inandığım için ben serum fizyolojik içeren protezler kullanıyorum.
Soya yağı da kullanılıyordu ama elimde resmi yazılar olmamakla birlikte, bunlar da toplatılıyormuş. Vücuttan yağ alıp, göğüs büyütüldüğü de yalan. Bunu yaptığını söyleyenler var ama bu çok sakıncalı.”
Merve İldeniz: “Hiçbir sorun yaşamadım”
“Ben 92 Şubat’ta silikon yaptırdım ve sorunla karşılaşmadım. O zaman damla silikon, normal silikon ve serum fizyolojikler vardı. En iyi “silteks” olduğu için ben onu tercih ettim.
Silikon patlaması diye bir şey olduğuna inanmıyorum. Sızdırma olabilir, kılcal damarlar yakılmadıysa onlar kanama yapabilir… Patlasaydı benimki patlardı. 30-40 metre denizin altına dalıyorum.”
Riske girmek yerine…
Büyük göğüs birçok kadının hayali. Ancak söylentiler ve estetik ameliyat yaptırmış olma kaygısı yüzünden, bıçak altına yatanların sayısı çok değil. Ameliyattan korkanlar içinse alternatif çok.
Sutyenin içine konulup göğsün alt kısmına yerleştirilen silikon parçalar ya da içten sünger takviyeli sutyenler bunlardan bazıları. İçi su dolu sutyenler de son günlerin modası!
mrb ben 21 yaşındayım ve göğüslerim oldukça küçük, zayıfım da. Bekarım. Operasyonla büyütsem çocuk olunca bi sorunla karşılaşır mıyım veya bunun dışında baaşka bi sorunla? cvp bekliyorum tşkkrler