Karatay Diyeti

Karatay Diyeti

Literatüre Karatay Diyeti olarak adlandırılan diyet programını kazandıran Prof. Dr. Canan Karatay, çok fazla öğünün karaciğeri yağlandırdığını belirtti.

Karatay Diyeti

Günde 5-6 öğün yemenin zararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, bu durumun sürekliliği halinde karaciğerde yağlanma meydana geleceği uyarısında bulunuyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, rafine un, şeker ve tuz ağırlıklı beslenme şeklinin kandaki şeker ve insülin oranını yükselttiğini, bunun da şişmanlık, obezite, karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, felç, alzheimer gibi birçok hastalığın meydana gelmesine sebep olduğunu ifade etti.

Günde 2 öğün yiyerek kilo verin

Prof. Dr. Karatay, günde iki yumurta yenmesini ve 3 öğün yerine 2 öğün tüketilmesi gerektiğini söyleyerek “Günde 6 öğün, 8 öğün yemek zararlıdır, karaciğerinizi yağlandırır.” dedi.

Türkiye’de 20 milyon şişman var

Prof. Dr. Karatay, Türkiye’de 20 milyon şişman, 20 milyon morbid obez, 10 milyon diyabet hastası olduğunu, fazla kilolu olanların sayısının ise belli olmadığını söyleyerek, kilo vermek ve sağlıklı olmak isteyenlere şunları önerdi: – Ekmek gibi kan şekerini yükselten yiyecekler şişmanlığı artırıyor. – Şişmanlık, obezite, karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon gibi pek çok hastalık insülin yüksekliğine bağlı gelişiyor. – Şişmanlık ve gelişen hastalıklar rafine un, şeker ve tuz tüketiminin bırakılmasıyla önlenebilir. – Dünya Sağlık Örgütü, “Türkiye ekmek sorununu hallederse, sağlık sorununun yüzde 30’unu da halledebilir” demektedir.

Ekmek kesinlikle yasak

– Türkiye’de halkın temel besin maddelerinden biri olan ekmeği tıpkı sigara gibi direkt bırakmak gerekiyor. Ekmek olmadan da karnınızı doyurabilirsiniz. – Bütün ekmekler undur. Un vücuda girdiğinde hemen şekere dönüşür ve glisemik indeksi yükseltir. Ayrıca tatlı ve tuzlu her hazır yiyecek ve içeceğin içinde bağımlılık yapan yapay tatlandırıcılar var. Bu yapay tatlandırıcılar beyni bozuyor, bu nedenle insanlar ekmek ve tatlı gibi kilo yapan gıdaları bırakmakta zorlanıyor.

Karbonhidratta kalp krizi riski

– Gelişmiş ülkelerde görülen hastalıkların yüzde 80’inin arkasında insülin yüksekliği bulunuyor. – İnsülin vücutta yağları depolayan hormon, insülin yüksekliği vücutta yangıya, kontrolsüz hücre bölünmesine ve hücrelerin bozulmasına yani kansere sebep olur. – Aşırı karbonhidratlı yiyecek ve içeceklerden sonra kalp krizi geçirme oranı yüzde 70 artıyor. – Asitli ve şekerli gıdalar tüketmenin de karaciğer yağlanmasına sebep olur. – 8 yaşındaki çocuklarda bile karaciğer yağlanması görülüyor.

Selülitin sebebi karaciğer yağlanması

– Kadınlarda estetik kaygılara neden olan selülitin, karaciğer yağlanmasının bir sonucu ve insülin yüksekliğinin belirtisi. – Geliştirdiğim Karatay Diyeti, klasik bir diyet değil, tamamen sağlıklı bir beslenme biçimi. – Karatay Diyetinin en önemli özelliği ekmek ve unlu gıdalar ile sağlıksız karbonhidrattan uzak durmak. – Ekmek yerine kuruyemiş tüketebilirsiniz.

Kolay kilo verebilirsiniz

– Sağlıklı yağ, protein ve karbonhidrat tüketilerek fazla kilolarınızı verebilirsiniz. – Aç kalarak ve hareket etmeden kilo verilemez. Aç kalınca vücut metabolizmayı yavaşlatır ve enerjiyi saklar. O yüzden doyana kadar yenilecek. – Yemek yerken miktar değil, kaliteli gıda tüketmek önemli… Kalori miktarı değil karbonhidrat miktarı önemli…

Köy tereyağı ve ceviz yiyin

– Vücudumuz şeker yedikçe, yağ depolar. Kilo almak demek yağlanmak, kilo vermek yağların gitmesi demektir. – Şeker insülini de yükselttiği için vücuda zararlıdır. – Trans yağları değil doğal yağları tüketin. Sağlıklı yağlar köy tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı ve zeytindir. – Sağlıklı karbonhidratlar da Omega-3 açısından zengin fındık, fıstık, badem ve cevizdir. – Sabahları çok güçlü, sağlıklı proteinli, sağlıklı yağ ve sağlıklı karbonhidratların yer aldığı bir “Karatay Kahvaltısı” yapın. – Ekmeğe, şekerli içeceklere dokunmayın ve tatlandırıcı kullanmayın. – Örneğin iki yumurta, bir avuç içi kadar beyaz peynir, 10-15 adet zeytin, mevsimine göre domates, salatalık, maydanoz, turp gibi sebzeler, bir ince belli çay bardağı ceviz yiyebilirsiniz… Bunu yiyenler acıkmıyor! – Çünkü sizi acıktıran şey ekmek, simit, poğaça gibi sağlıksız karbonhidrattır. Sağlıklı karbonhidratlar tam buğdaydır, bulgurdur, mercimektir, kuru fasulyedir; fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerdir… Bunlar yenmelidir.

Günde bir adet meyve

– Günde bir porsiyon ve bütünüyle tüm lifleriyle tüketilmeli. – Meyvedeki fruktoz tehlikeli bir şekerdir. Karaciğer yağlıysa ve insülin 5 ünitenin üzerindeyse meyve tüketilmemeli. – Meyveyi akşam yiyip yatmak tehlikelidir, o nedenle sabah kahvaltıda yenmeli. – İbn-i Sina “Yaşınız ilerledikçe yürüyüşünüz artacak” demiş. İnsanlar mutlaka her gün kendi tempolarında 20 dakika yürümeli. – İbn-i Sina’nın “Günde 2 öğün önemlidir, 3. öğün hastalıktır” sözüne dikkat çekiyorum, 6 öğün, 8 öğün… Bunlar sağlığımızı bozar, karaciğerimizi yağlandırır. – Zayıflamayı sağlayan leptin hormonu yemek yedikten 4 saat sonra ve en çok gece 02.00-04.00 arasında salgılanıyor. Bu yüzden saat 20.00’den sonra yemek yenmemeli ve her gün en az 2.5 litre su içilmeli.

Yeni beslenme piramidi

– Diyetisyenler hala 2. Dünya Savaşı’ndan sonra hazırlanan ve hiçbir bilimselliği olmayan beslenme piramidini kullanıyor. Bu beslenme piramidinin en altında 8-11 dilim ekmek var. – ABD’de enine genişleme ve obezite artınca Harvard Tıp Fakültesi tarafından bilimsel bir çalışma yapıldı. Bu çalışma sonucunda 2001’de yeni bir beslenme piramidi yayınlandı. – Bu piramidin en altında spor ve egzersiz, en üstünde tahıl ürünleri var. Artık doktorlarımız ve diyetisyenlerimiz bu yeni ve sağlıklı piramidi kullanarak insanlara beslenme önerisinde bulunsunlar.

“Karatay Diyeti” için bir yanıt

  1. bende karaciğerde yağlanma var üstelik göbeğim cok şişmiş sabah aç karna kalıyor şişkinliği yanı aç karna ve tok karna şişkinlik yanı ve ben bunda rahatsız oluyorum kan tahlileri temiz cıktı diyet verildi değişen bir şey yok bunu önüne gecebilirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek