Kadınlarda kist tespiti ve alınabilecek önlemler

PKOS Sendromu’nda en önemli noktanın, sendromu olan kadınların ileriki yaşlarında ciddi problemlerle karşı karşıya kalması olduğunu belirten uzmanlar, kistli kadınları bekleyen tehlikeler ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

İşte kisti olan kadını ileride bekleyen 4 tehlike:
– 4 kat artmış kalp hastalığı,
– 4-7 kat artmış tip II diyabet hastalığı,
– 2-3 kat artmış rahim kanseri,
– Bunlara bağlı olarak 3 kat artan ölümler.

Kist nasıl teşhis edilir?
Günümüzde PKOS olarak da biline Polikistik Over Sendromuna, laboratuarlarda yapılan PKO görüntülemesine klinik bulguların eklenmesi ile teşhis konulmaktadır. Klinik bulgular arasında en önemlileri ise kıllanma, şişmanlık, adet gecikmesi, yumurtlama olmamasıdır.

PKOS Sendromuna ilişkin tanıda kavram kargaşasını ortadan kaldırmak üzere Rotterdam’da PKOS Konsensus Toplantısı düzenlenmiş ve burada hastalığın tanısına ait kararlar alınmıştır. Bu karara göre; klinik bulgular, ultrason bulguları ve laboratuvar bulgularından en az ikisi varsa hastaya PKOS Sendromu tanısı konacaktır. Temel araştırmalar insülin direnci artan kadınlarda daha çok bu hastalığın görüldüğü yönündedir.

Kiste karşı neler yapılmalı?
Dünyada “Koruyucu hekimlik” kapsamında olan PKOS sendromu için koruyucu hekimler, ‘PKOS’lu hastalarda üreme çağının sonunda görülen kalp, diyabet gibi ölümcül hastalıklardan hastayı nasıl koruruz?’ sorusuna yanıt vermek üzere çalışmalar yapmaktadır. Buna göre PKOS’lu hastalara yönelik olarak;
– Hayat tarzını değiştirmek
– Obeziteyi gidermek
– İnsülin direncini yenmek, insülin direncini azaltan ilaçlar reçete etmek çalışmaların başında yer almaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek