Güçlü bir toplumun temel taşı kadın sağlığı

Çocuklarının ve ailesinin geleceğini düşünen kadınların, öncelikle kendi sağlıklarını güvence altına alması gerekiyor. Sağlıklı bir toplumun yolu sağlıklı annelerden geçiyor. Bu nedenle uzmanlar, düzenli sağlık kontrollerini aksatmamaları konusunda kadınları uyarıyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Erdoğan Selçuk Şeber, geleceğin ve şimdinin sağlıklı anneleri için düzenli kontrollerin çok önemli olduğunu belirtiyor.

Hangi düzenli kontrolleri yaptırmalı?
21 yaşından büyük tüm kadınların, senede bir defa düzenli sağlık kontrolü yaptırması öneriliyor. Bu yıllık görüşme esnasında mutlaka boy, kilo ve kan basıncı ölçümleri alınması ve bir uzman tarafından meme dokusunda kitle veya anormallikleri saptama amacıyla, klinik meme muayenesi yapılması gerekiyor.

Klinik meme muayenesi 20 – 39 yaş arası kadınlarda her üç senede bir, 40 yaş üzeri kadınlarda ise senede bir kez yapılıyor. Üreme sağlığını değerlendirme amacıyla jinekolojik muayene de önem taşıyor. Bu muayenenin ‘Pap Testi’ni de içermesi öneriliyor.

40 yaşından sonra senede bir defa mammografi yaptırılması, kadınların menopoz dönemine girdiklerinde rahim kanseri için risk faktörleri ve belirtileri konularında bilgi edinmesi de uzmanlarca tavsiye ediliyor. Ayrıca, akrabalarında kalın bağırsak kanseri olan kadınlarda, 35 yaşından itibaren yıllık tarama ve biyopsi yapılması yaşamsal önem taşıyor. Türkiye’deki istatistiksel veriler; kadınların birincil ölüm nedeninin kalp – damar rahatsızlıkları olduğunu, ikinci sırada ise kanserin geldiğini gösteriyor.

Yaşa göre sağlık kontrolü yaptırın
20 yaşından itibaren; aile içi kalp ve damar hastalıkları, sigara içme alışkanlığı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite azlığı gibi risk faktörleri değerlendirilmelidir.

Yüksek kolesterol ve diyabet riskine göre açlık kolesterolü, HDL kolesterol ve açlık kan şekeri düzeyine bakılmalıdır. Eğer risk faktörleri varsa bu testler her iki senede bir yaptırılmalı, eğer risk faktörleri mevcut değilse de her üç senede bir yaptırılmalıdır. 40 yaşından itibaren her beş senede bir kalp ve damar hastalıklarına yakalanma konusunda risk değerlendirilmesi yapılmalıdır.

Bu tarama, birden fazla risk faktörü (düşük HDL düzeyi, ailede erken kalp hastalığına yakalanma öyküsü, 65 yaşından önce erken menopoz, şeker yüksekliği vb) varsa daha sık yaptırılmalıdır. 50 yaşından sonra tüm kadınlarda tiroit hastalıkları için TSH değerlerinin düzeyine düzenli aralıklarla bakılmalıdır.

Aşıları unutmayın
Çocuk doğurma çağındaki kadınların çoğu; grip, hepatit B, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarından koruyucu aşılar için uygun aday konumunda olur. 55 yaşın üstündeki kadınların zatürreden korunmak için Pneumoni aşısı ve 60 yaş üstü tüm kadınların ise zonadan korunmak için su çiçeği aşısı yaptırması gerekir. Ayrıca tüm kadınların her 10 yılda bir tetanoz-difteri-boğmaca aşısı olması öneriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek