İleri yaşlarda Hepatit daha tehlikeli
Yapılan araştırmalar, Hepatit A enfeksiyonlarının dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de ileri yaşlarda da görülmeye başlandığını ortaya çıkardı.
İleri yaşlarda Hepatit daha tehlikeli
Uzmanlar, çocuklarda olduğu kadar erişkinlerde de ölüme kadar varan sonuçları görülebilen hepatit A ve suçiçeğinin, erişkinlerde sıklıkla görülen hastalıklar arasında yer almaya başladığını belirterek, hastalığa yakalanmadan aşı yapmanın çok önemli olduğunu bildirdi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metehan Özen, yaptıkları çalışmalar sonucunda Hepatit A enfeksiyonlarının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ileri yaşlara doğru kaydığını tespit ettiklerini söyledi.
Hepatit A ileri yaşlarda daha ağır bir tablo sergiliyor
Hastalığın ileri yaşta daha ağır bir tablo sergilediğini anlatan Doç. Dr. Metehan Özen, küçük çocukların aşılamada öncelikli sırada yer aldığını, ancak Hepatit A’nın sık görüldüğü bölgelerde yaşayan bireylerin, kreş, yuva veya okula giden çocukları olan ailelerin ve bu kuruluşlardaki personelin, gıda sektöründe çalışanların, sağlık çalışanlarının, askeri personelin, sıklıkla seyahat edenlerin, kronik hepatit B, C veya diğer kronik karaciğer hastalığı bulunan kişilerin de aşılanması gerektiğini vurguladı.
Sayı gelişmiş ülkelerde artıyor
Gelişmiş ülkelerde enfeksiyona duyarlı erişkin sayısında hızla artış olmasının, bu hastalığı sadece gelişmemiş ülkelerin sorunu olmaktan çıkardığını vurgulayan Doç. Dr. Özen, “Erişkin yaştaki hastaların yüzde 10-15’inde ağır bir klinik tabloyla karşılaşıyoruz. İstirahat gerektiği için de ciddi bir zaman ve işgücü kaybına yol açmaktadır” dedi.
Suçiçeğinde erişkin ölümler daha fazla
Daha çok Ocak-Mart aylarında görülen suçiçeği hastalığında tüm vakaların yarısını 5-9 yaş arası çocukların oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Metehan Özen, suçiçeği vakalarının sadece yüzde 5’i erişkinlerde olmasına rağmen suçiçeğine bağlı ölümlerin yüzde 35’ini erişkinlerin oluşturduğuna dikkati çekti.
Suçiçeği hastalığı solunum yoluyla yayılıyor
Suçiçeği hastalığı yüksek derecede bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve solunum yoluyla hızla yayıldığını anlatan Özen, “Bulaşmanın gerçekleşmesi için yakın temas gerekmez, aynı ortama girmek yeterlidir. Suçiçeği geçirmemiş ve suçiçeği aşısı olmamış herkes suçiçeğine hastalığına yakalanabilir ve hastalık çeşitli organlara zarar verebilir. Son derece bulaşıcı olan suçiçeğini bir çocuğun evdeki ailesine bulaştırma oranı yüzde 90’dır” diye konuştu.
Aşı ile korunma önemli
Aşı ile korunmanın önemine dikkati çeken Doç. Dr. Metehan Özen, suçiçeğinin zatürreeye ve suçiçeği geçirirken aspirin kullanan çocuklarda ölüm oranı yüksek olan Reye sendromunun oluşabildiğini dile getirdi.
Ayrıca lösemi (kan kanseri) gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı bulunan çocukların suçiçeğine yakalanmaları halinde hastalığın ağır seyrettiğini ve ölüm oranı yüzde 7-28 arasında gerçekleştiğini hatırlattı. Suçiçeği sırasında döküntü sayısı ne kadar çok ise “zona” oluşma ihtimalinin o kadar yüksek olduğunu söyleyen Özen, aşılanmanın önemine dikkati çekti.