İdeal uyku düzeni
İdeal uyku düzeni için insan fizyolojisini bilmek gerektiğini söyleyen uzmanlar, insanın bünyesinin günde iki defa uyuyup uyanmak için programlandığını belirtiyor.
İdeal uyku düzeni nedir?
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu ideal uyku düzenini anlamak için insan fizyolojisine bir göz atmak gerektiğini ortaya çıkardı.
Fizyolojik yapı ve uyku düzeni
İnsanın fizyolojik yapısı günde iki defa uyuyup iki defa uyanmaya programlıdır. Bu durumun özellikle Akdeniz insanlarında daha belirgin olarak yaşandığı tespit edildi.
Bu uykulardan birincisi, öğleden sonra 13:00-14:00 civarında yaşanır. İkincisi ise sabaha karşı gerçekleşir. Bunlar insanın uykuya en eğilimli olduğu saatlerdir. Dolayısıyla bu saatlerde uyumak en doğru yaklaşımdır.
Uyku saatleri
Uyku saatleriyle ilgili olarak ikinci bir konu, baykuş ya da tavuk olmakla ilgili gösterilen değişkenliktir. Genetik olarak belirlenmiş özelliklere göre bazı insanlar tavuk gibi uyuyup uyanmaya, bazı insanlar ise baykuş gibi uyuyup uyanmaya programlıdır.
Geç yatıp geç kalkanlar
Baykuş gibi olanlar daha geç yatıp sabahları daha geç kalkanlardır. Tavuk gibi olanlar ise daha erken uykuları gelen ve sabahları da daha erken kalkanlardır. İnsanlar kendi istekleriyle bu genetik özelliği çok fazla değiştiremezler.
Tavuk uykusu
Tavukların uykusu öğle saatlerinde 12:00-13:00 gibi geldiği halde, baykuş gibi olanların öğleden sonra uykuları daha geç saatlerde, 14:00-15:00 gibi gelir.