Hurmanın yararları
Ramazanda tüketimi artan hurmanın yararları incelendiğinde içeriğinde bulunan muhteşem bileşenlerle adeta sağlık kaynağı bir besin olduğu ortaya çıkacaktır.
Hurmanın yararları
Doğal şekerleme olarak da adlandırılan hurmanın faydaları hiç de küçümsenecek gibi değil. Özellikle içinde bulunduğumuz Ramazan ayında tüketimi artış gösteren hurma, bünyesinde barındırdığı muhteşem bileşenler sayesinde lezzetli olduğu kadar bünyeye faydaları nedeniyle gençlik iksiri olarak da nitelendirilebilir.
Ramazan meyvesi hurma
Hurma, Ramazan ve özellikle de iftar ve oruç açma ile özdeşleşen meyvelerden bir tanesidir. İçeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunduran hurmanın faydalarını saymakla bitirebilmek pek de kolay değildir.
Daha önceleri hurmanın “doğanın şekerlemesi” şeklinde adlandırıldığını duymuştum ve şimdi bu tanımın doğru olduğunu düşünüyorum. Bu meyve özellikle de Ramazan’da alışveriş listesinin başında çünkü bizler tatlı tüketmeyi seviyoruz ve eğer tatlı yiyeceksek, bu en az zarar veren ve hatta bize biraz faydası dokunan bir yiyecek olsun. Bu nedenle de Ramazan’da hurmaya hücum!
Hurma tam bir besin deposu
Hurma düşük kalorili ya da düşük şeker içerikli bir besin değildir. Tek bir hurmada 15-20 kalori mevcuttur, bu değer tek bir tane yerseniz çok da kötü değil ancak hiç kimse bir taneyle yetinmez. Bir hurma tanesinde neredeyse mükemmel denebilecek derecede 1:1 oranında kalsiyum ve magnezyum (15 mg ‘a 14 mg), 1.5 gr lif ve 160 mg’dan daha fazla kalp sağlığı açısından önemli olan potasyum vardır. Hatta içinde bir miktar A vitamini, ayrıca değişik miktarlarda yarım düzine kadar diğer vitamin ve mineral mevcuttur. Tüm bunları ticari amaçlı şekerlemelerin birçoğu için söyleyemezsiniz!
Hurma hakkındaki araştırma sonuçları
Journal of American College of Nutrition’da yayınlanan kapsamlı bir araştırmada Dr. Harold Miller ve arkadaşları hububat, sebze ve meyvelerin antioksidan içeriklerini besinlerin TE’ler (troloks eşdeğerlilik) olarak adlandırılan birimler dahilinde değerlendiren karmaşık bilimsel bir yöntem kullanarak incelediler, bulgular şaşırtıcıydı.
Dr. Miller çoğu popüler sebzenin antioksidan değerinin nispeten düşük olduğunu keşfetti. Araştırmacılar meyveler arasında kırmızı eriğin en yüksek TE değerine (2200) sahip olduğunu buldu. Yemişler arasında böğürtlen 5500 gibi büyük bir farkla birinci geldi. Kuru meyveler arasında kazanansa hurmaydı! TE puanlamasında hurma en yakın takipçisi olan kuru üzümü 6600’lük bir rakamla geride bıraktı.
Kimler hurma yememeli?
Eğer metabolik sendromu ya da diyabet de dâhil olmak üzere kan şekeriyle ilgili bazı sorunlar yaşıyorsanız ya da eğer kilo vermeye ve şekerinizi kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız bu yiyeceğin tüketimine dikkat etmelisiniz. Günde 2-3 adet ve iftarda tüketilecek hurma size her açıdan sağlıklı kılacaktır.
Hurma badem, fındık ve cevizle birlikte tüketildiğinde özellikle uzun bir yürüyüş için mükemmel enerji karışımını yaratır.
İftarda hurma yemenin yararları
İftar vakti, vücudun beyin ve sinir hücreleri için gerekli olan glikozun en kolay şekilde karşılanması gereken öğündür. Hurma bunun için çok iyi bir kaynak olup, düşük kan glikoz düzeyini normal düzeye getirmek için yeterlidir. Fibrin içeriği açısından da dengeli bir kan şekeri artışı sağlayacaktır.
İftardan sonra hurma sütü içmek
Birkaç hurmayı küçük parçalara ayırıp ılık süt ve tarçınla karıştırarak gecenin ilerleyen saatinde başvurabileceğiniz rahatlatıcı bir içecek hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde kendinize inanılmaz lezzetli bir içecek sağlamış olacaksınız.
Günde 2 hurma yemenin faydaları
– Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve kansere karşı koruyucudur.
– Anne adayları için doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi vardır.
– Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir.
– Lif oranının yüksek olması dolayısıyla kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir.
– Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı da zeytinyağı koyduğunuzda etkisi daha da artacaktır.
– Kötü huylu kolesterolü düşürür.
– Karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atılımını kolaylaştırır.
– Hücre yaşlanmasından koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen hurma, bu özelliği ile antioksidan etki göstermektedir.
– Aç karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü bilinmektedir.