Hamile kalmak için yumurtlama dönemi hesaplamak
Hamile kalmak için yumurtlama dönemi hesaplamak, bebek sahibi olmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biridir.
Hamile kalmak için yumurtlama dönemi hesaplamak
Adet düzeninizi takip ederek yumurtlama döneminizi bulabilir, ayın hangi günlerinde cinsel ilişkiye girmeniz gerektiğini hesaplayabilirsiniz.
Yumurtlama günlerinde cinsel ilişkiye girerek hamile kalma şansınızı artırabilirsiniz. Kısa zamanda hamile kalmak isteyenler için etkili olan bu yöntemi araştırdık. Yumurtlama, yumurtlama takvimi ve hamilelik şansını artırmak için yapılması gerekenler;
Yumurtlama nedir?
Adet kanamasının ilk günü yeni bir adet döngüsünün başlangıcı demektir. Bu aşamada beyin dokusunun derinlerinde yer alan “hipotalamus” adlı bölgeden salgılanan bir hormon, hipotalamusa yakın yerleşimli hipofiz adı verilen salgı bezinden folikül uyarıcı başka bir hormon salgısını başlatır. Bu hormonun etkisiyle yumurtalıklardan birinde yeni bir yumurta hücresi “folikül” adı verilen bir kesecik içinde olgunlaşmaya başlar.
Olgunlaşma tamamlandığında, olgun folikül içinde üretilen yüksek miktarlarda östrojen hormonu etkisiyle bir yandan rahim iç tabakası gelişmeye başlar, bir yandan da hipofiz bezinden bir başka hormon salgılanır. Bu hormon, yumurta hücresini barındıran folikülü çatlatır ve yumurta hücresini serbest bırakır.
Yumurta hücresinin serbest kalmasına yumurtlama (ovulasyon) denir.
Yumurtlama günleri nasıl hesaplanır?
Yumurtlama gününüzü hesaplamak için öncelikle son iki adet dönemi başlangıcı arasındaki günleri sayın. Bu size adet döngünüzü yani kaç günde bir adet gördüğünüzü gösterir.
Bulduğunuzu bu sayıyı en son adet başlangıç tarihine ekleyin. Bu tarih de bir sonraki adetinizin başlangıç tarihi olacak demektir. Yumurtlama bir sonraki adet kanamasının başlangıcından yaklaşık 14 gün önce olur.
Şimdi işin kritik noktasındayız… Bulduğumuz bir sonraki adet başlangıç tarihinden 14 gün geriye gitmemiz gerekiyor. 14 gün öncesi yumurtlamanın gerçekleşebileceği tarihtir.
Biraz fazla karışık geldi, değil mi? İsterseniz örneklerle açıklayalım:
İki adet dönemi arası 28 gün olan yani 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama yaklaşık 14’üncü günde gerçekleşir.
35 günde bir adet gören kadında (35-14=21) 21’inci günde,
25 günde bir adet gören birinde ise (25-14=11) 11’inci günde gerçekleşecektir.
Yumurtlamanın gerçekleştiğini nasıl anlarsınız?
Her sabah yataktan kalkmadan beden ısınızı ölçün. Ölçümlerinizi not edin. Beden ısısının hafif yükselme yaptığı günün yumurtlama gününüz olduğunu anlayabilirsiniz.
Yumurtlamanın gerçekleştiğini göğüslerinizde hassasiyet, karnınızda ve kasıklarınızda ağrı, rahatsızlık hissi ve vajinal akıntıların artması ile de fark edebilirsiniz.
Hamile kalmak için yumurtlama takvimi yapmak neden önemli?
Yumurtlama gününü hesaplamak, hangi günlerde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığınız olduğunu gösterir. Ya da istenmeyen gebelikleri önlemek için, bu günlerde ilişkiye girmemek ya da korunarak ilişkiye girmek gerektiğine işaret eder.
Hamile kalmak için ne zaman cinsel ilişkiye girmeli?
Hamile kalmak için en verimli günler, yumurtlamanın olduğu gün ve bu tarihten 5 gün öncesidir.
Sperm hücreleri genital kanalda 5 güne kadar canlı kalabilir, yumurta hücresi ise yumurtlamadan sonra yalnızca 12-24 saat yaşayabilir. Bu nedenle yumurtlama olduğu anda spermlerin yumurta hücresini, fal-lop tüpü içinde (kanalda) bekliyor olmaları veya kısa zamanda oraya ulaşmaları gerekir. Uzmanlar, verimli günlerden birkaç gün öncesinde sperm sayısının azalmaması için cinsel perhizde bulunulması ve verimli günlerde gün aşırı ilişkiye girilmesini öneriyorlar.
Bir başka deyişle, bir sonraki adet başlangıcından 10-16 gün önceki dönem hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu dönemdir. Şayet bu dönemde iki günde bir cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığı artar. (10., 12., 14. ve 16. günler hamilelik açısından en uygun günlerdir.)
Ancak, burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu var; cinsel ilişki bu dönemde çiftler arasında bir zorunluluk haline gelmemelidir. Konuyu stres etmeden her iki tarafın da bunun için istekli olması önemlidir.
5 buçuk yaşında bir oğlum var tekrar anne olmak istiyorum fakat 1 senedir korunmamamıza rağmen hamile kalamıyorum adet günlerim oldukca düzenli herhangi bir kist veya intehabımda yok eşimide sperm sayımı yaptırdı sperm sonuçlarıda oldukça iyi yani hiç bir sorun gözükmüyor ama neden hamile kalamıyorum nedenleri ne olabilir son olarakta tüplerime baktıracağım şimdiden teşekkür ederim.
5 yildir evliyim çocugum olmuyor doktora gitik bir sorunum yok ama hamile kalamiyorum ne deni ne ola bilir
6 yaşinda bi kızım var korunmadıgız halde 2 senedır hamıle kalamıyorum herşey normal neden hamıle kalmıyorum bana yardımçi olun lütvennnn
bende cok uzun surelı olmasada denıyorum ama bı turlu olmuyor bır sene bıle olmadı ama bakalım bu ay cok umutluyum rabbım umarım herkese nasıp eder
Yumurtlama donemi