Emzirme Sorunları: Göğüslerin aşırı dolması ve şişmesi
Doğum sonrası taze annelerin en sık karşılaştığı emzirme sorunlarından biri muhakkak göğüslerin aşırı dolması ve şişmesidir.
Emzirme sorunları
Doğum yapan kadınların, fiziksel olarak yaşadıkları büyük değişimin de etkisiyle birçok sorunla karşılaşmaları kaçınılmaz. Buna bir de sorumluluğunu aldıkları bebek de eklenince işler daha da karmaşık bir hal alıyor. Özellikle bebeğin bakımı ve beslenmesi, bu tür durumlarda öncelikli noktalardan biridir. Bebeğin beslenmesi sırasında karşılaşılan emzirme sorunları, çoğunlukla standart olsa da nadir karşılaşılan bazı özel durumlar da bulunabilir.
Göğüslerin aşırı dolması ve şişmesi
Doğum gerçekleştikten birkaç gün sonra, göğüslere daha çok kanın gelmesi sonucu süt üretimi başlar. Bunun sonucunda da göğüsler şiş, gergin hatta rahatsız edici derecede dolgun bir hal alır. Kuşkusuz bu olay, her annede farklı düzeyde gerçekleşmektedir. Kimi annelerde hafif bir göğüs şişkinliği görülürken, kimilerinde göğüsler şaşırtıcı ölçülerde büyüyerek zonklama şeklinde bir ağrı hissine neden olur. Göğüslerde görülen bu aşırı şişlik bazen kola doğru yayılabilir.
Bu durum, annelerde aşırı tedirginliğe yol açar. Çoğu anne, süt kanallarının tıkandığı duygusuna bile kapılabilir. Bebeğin emzirilmesi, göğüslere baskı yapan süt miktarını azaltacağı için kısa sürede bir rahatlama sağlar. Bu nedenle karşılaşılan göğüslerdeki şişlik durumda yapılacak ilk iş bebeğin olabildiğince emzirilmesidir. Sağlıklı bir emzirme sonucunda şişlik kısa süre içinde normal haline dönecektir. Emzirme işlemi gerçekleştirilmezse, büyük ihtimalle sorun daha da ciddi bir hal alacaktır. Bu durumda ikinci seçenek, süt pompası ile göğüsleri boşaltmaktır.
Gergin ve dolu göğsün yarattığı rahatsızlık nasıl giderilebilir?
Öncelikle şunu aklınızdan çıkarmayın ki, göğüslerin şişmesi olumlu bir durumdur. Bebeğiniz için süt üretimine başladınız ve kısa süre sonra bu üretim miktar olarak da ihtiyaca göre ayarlanacaktır. Bazı noktalara dikkat ederek bu sorun olabilecek durumdan kurtulmanız mümkün.
- Gece-gündüz göğüslerinizi destekleyen bir emzirme sutyeni kullanın, çok sıkmamasına dikkat edin.
- En geç 2-3 saatte bir emzirin. Her seferinde her iki göğsünüzü, her birini 10-20 dakika olmak üzere emzirin. Bunun için gerekirse bebeğinizi uyandırın.
- Meme başı ve etrafındaki kahverengi alan areola sertken emzirmekten kaçının. Aksi halde meme başı çatlakları meydana gelecektir. Göğüs ucunu yumuşatmak için ellerinizi kullanarak bir miktar süt sağmanız süt akışını başlatacaktır. Bunun yeterli olmadığı durumda ılık bir duş alınabilir.
- Areolayı yumuşatmak amacı ya da bebeğin emmeyi ısrarla reddetmesi durumları dışında süt pompası kullanmaktan kaçının. Aşırı ve sürekli pompa kullanımı, süt üretimini çok fazla artıracak, bu da göğüslerinizdeki dolgunluk hissi ve ağrının artmasına neden olacaktır.
- Bebek emerken, emdiği memeye yavaşça masaj yaparak süt akışını kolaylaştırın.
Ağrı hissinin azalması ve şişliğin inmesi için, emzirme sonrası meme üzerine buz torbası uygulayın. Bunun yetmediği durumlarda, parasetamol türü ağrı kesiciler kullanın.
Göğüslerinize doğrudan sıcak bez, sıcak su şişesi, termofor gibi sıcak şeyler uygulamaktan kaçının. Bu tür yaklaşım, tam tersi sonuç verecek, şikâyetlerinizi artıracaktır.