Doğum kontrol hapları kısırlık yapar mı?

Kontrol hapı kısırlığa ve tüylenmeye neden olmaz. Hapın her gün aynı saatte alınma mecburiyeti yok. Doğum yapmayan kadın da spiral takabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Kağan Kocatepe, çeşitli doğum kontrol yöntemleri hakkında halk arasında bazı yanlış inanışların bulunduğuna belirterek, “Özellikle doğum kontrol haplarının kilo aldırdığı, kısırlığa neden olduğu, spiralin doğum yapmamış kadınlara takılamayacağı gibi pek çok yanlış inanış, çiftlerin kontrol yöntemlerine inancını azaltmaktadır” dedi.

Doğum kontrol haplarının içinde bulunan progesteron türevi maddelerin vücutta su tutulmasına neden olabileceğini hatırlatan Kocatepe, “Yine haplar beyinde açlık merkezine etki ederek iştah artışına neden olabilir. Bu da kişiden kişiye değişmekle beraber günümüzde kullanılan düşük dozlu (yani 35 mikrogram ve daha düşük miktarlarda östrojen içeren) hapların anlamlı bir iştah artışına ve buna bağlı olarak gıda alımının artması sonucu kilo artışına neden olmaları beklenmez” dedi.

Doğum kontrol hapları hormon bozmaz
Kontrol haplarının tüylenme yaptığına ilişkin inanışın da yanlış olduğuna değinen Kocatepe, “Aksine tüylenme tedavisinde doğum kontrol hapları birinci basamak tedavi olarak uzun zamandan beri kullanılmaktadırlar. Bu yüzden hapların tüylenmeyi artırması sözkonusu daeğil” ifadesini kullandı.

Kocatepe, bu hapların kısırlığa neden olmayacağının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hap bırakıldıktan sonra kan hormon seviyes kısa zamanda azalır ve günler içinde hap almadan önceki seviyelerine geri döner. Hapların kalıcı hormon bozukluğu yaptıklarına dair hiçbir bilimsel veri yoktur ve bu teorik olarak da mümkün değildir. Dikkat edilmesi gereken nokta, kadının doğum kontrol hapını kullanma süresidir. Örnek olarak 30 yaşında hap kullanmaya başlamış bir kadın kullanıma 5 yıl sonra son verdiğinde gebe kalabilirliği azalmış olacaktır. Bu azalmanın nedeni 5 yıl boyunca hap kullanması değil, gebe kalabilirlikte yaşa bağlı olarak görülen azalma eğilimidir. ”

Kontrol haplarının rahim ve yumurtalık kanser riskini azalttığını kaydeden Operatör Dr. Kocatepe, “Rahimağzı kanseri üzerinde hapların bir etkisi yoktur. Altını çizme ihtiyacı duyduğum bir konu da şudur ki; hap kullanan kadınlar yıllık jinekolojik muayenelerini aksatmadıkları için olası bir kanser oluşumu hemen fark edilerek erken müdahale yapılabilmektedir” dedi.

Spiral ve tüp
Kocatepe spiralin doğum yapmamış kadınlara takılamayacağına ilişkin düşüncenin de son derece yanlış olduğunu belirtti ve gebe olmadığından emin olan her kadının spiral takabileceğini söyledi. Bir diğer doğum kontrol yöntemi olan tüplerin bağlanması durumunda kadının menopoza girmeyeceğinin altını çizen Dr. Kocatepe, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüplerin bağlanmasıyla menopoza girme arasında bilinen bir ilişki yoktur. Tüplerin bağlanması sonrasında yumurtalıklardan hormon salgılanmaya devam etmektedir. Öte yandan bu yöntemin adet düzensizliğine neden olduğu gibi bir inanış vardır ki bu da yanlıştır.”

“Doğum kontrol hapları kısırlık yapar mı?” için 5 yanıt

  1. benim bir sorum var 1 aylık evliyim 1 ay eşim korundu şimdi ben 7 gündür korunuyorum ve pek fazla birşey bilmiyorum. ilişkide eşim içime boşaldığında hamile kalır mıyım? doğum kontrol hapı kısır yapar mı?

  2. dogum kontrol hapını kullanıyorum ve kısırlık olur diyenler var yaşım 29 çok merak ediyorum 1 sene sonra hamile kalmayı düşünüyorum sizce dorumu teşekkürler birde hapı bırakır bırakmazhamile kalabilirmiyim sgl un

  3. merhaba 6 aydır yasmin kullanıyorum.uzun süre kullanımı çocuk sahibi olmaya engel olurmu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek