Diş eti çekilmesi neden olur?

Diş eti çekilmesi neden olur?

Dişlerde oluşan çürükler ve diş eti iltihapları sonucu oluşan diş taşları dişlerin altındaki kemiğe yerleşerek diş eti çekilmesine neden olur.

Diş taşı ve diş eti çekilmesi

Dişler düzgün bir şekilde temizlenmediği zaman, yüzeyde ve diş aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri üretirler. Bakteri plağı denilen bu birikintiler, diş çürükleri ve diş eti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar. Bu oluşan diş taşları dişin altındaki kemikte kendisine yer oluşturur ve sonuç olarak diş eti çekilmesi meydana gelir.

Diş eti çekilmesi neden olur?

Diş taşlarının haricinde diş etlerinin çekilmesine neden olan başka önemli ve ciddiye alınması gereken faktörler de vardır.

Hatalı diş fırçalama

Dişetlerinin fırçalama ile diş köküne doğru itilmesi ya da fazla baskıyla fırçalanması ve diş eti kanaması

Diş sıkmak

Diş ve diş eti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak, dişeti veya dişleri destekleyen dokunun yıkımına sebep olurlar. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebi de diş sıkmaktır. Mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir.

Kötü yapılmış köprü ve dolgular

Dişetine basan ve taşkın yapılmış dolgu, kuron ve köprüler dişetlerinde problem oluşturur.

Genetik faktörler

Ağız hijyeni iyi olsa bile bazı genetik faktörlerden dolayı da dişeti çekilmesi görülebilir.

Hormonal değişimler

Hamilelik, puberte, menopoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyeninize ayrıca özen göstermeniz gerekmektedir. Diş etleriniz bu dönemlerde daha hassas olur. Diş eti hastalığına yatkınlık artar.

Şeker hastalığı

Diabet hastaları, diş eti enfeksiyonu açısından yüksek risk grubuna girerler. Mutlaka rutin diş eti kontrollerini bir diş eti uzmanına yaptırarak ağız hijyenlerine ayrıca özen göstermelidirler.

İlaç kullanımı

Doğum kontrol hapları, anti depresanlar, kalp ilaçları ağız ve diş sağlığınızı etkiler. Bundan dolayı bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız diş hekiminizi uyarınız ve ağız temizliğine ayrıca önem veriniz.

Kötü beslenme

Vücudun, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, diş eti enfeksiyonu da dâhil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadelesinin zorlaşmasına neden olur

Sigara

Sigara, ağız içi mukozası ve dişetleri için de çok zararlıdır. Dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur.

Stres

Stres, dişeti hastalıklarının da risk faktörlerindendir. Dişeti hastalıkları da dâhil olmak üzere stres, vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek