Çocukların kardeşlik ilişkileri
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz benmerkezci bir yapıya sahip olduğu için, kız ve/veya erkek kardeşleri onu bir yük olarak görebilirler. Sadece ilginizin ve zamanınızın büyük bir bölümünü kapladığı için değil, onların bölgelerine girdiği ve onlara ait eşyalara el koyduğu için böyle hissedeceklerdir. Eğer abileri ve ablaları onu dışlarlarsa, çocuğunuz buna öfke nöbetleriyle karşılık verebilir. Büyük kardeşler toleranslı ve sıcakkanlı davransalar bile bu dönemde küçük çocuğa karşı zıt hislerin oluşması kaçınılmazdır.
Eğer büyük kardeşlerin özellerini korumak adına kurallar koyar ve onlarla da geçirecek bir zaman ayarlarsanız, bu evinizde huzur ortamı oluşturmanızda çok yardımcı olacaktır. Ne kadar büyümüş oldukları önemli değildir. Bütün çocuklarınız sizden ilgi ve şefkat beklerler. Bir okul gezintisi için hazırlanıyor, bilimsel bir proje hazırlıyor, okul futbol takımına başvuruyor veya genç arkadaşlarıyla bir yerlerde takılıyor olsalar da onların da küçük çocuğunuz kadar size ihtiyaçları vardır.
Eğer iki yaşındaki çocuğunuz büyük çocuk ise, rekabet çok daha yoğun olabilir. Normal kıskançlık duyguları, 2 yaş çocuğunun benmerkezci yapısıyla çok daha fazla yoğun yaşanabilir ve o bununla mücadele edebilecek kabiliyete henüz sahip değildir. Özgür olma isteğine rağmen, çok kez bebek olmak isteyecek ve ilginizi göstermeniz için sıranın ona gelmesini bekleyemeyecektir.
Yeni bebek aileye katılmadan önce çocuğunuzu bu tür durumlara hazırlamanız önemlidir. Çocuğunuz sizde olan farklılıkları hamileliğinizde anlamaya başlayacaktır. Bu nedenle ondan hiçbir şeyi saklamamalısınız. Sorduğunda, yeni bir bebeğin geldiğini söylemeli ancak kesinlikle bunun bir kız kardeş ya da erkek kardeş olduğunu fazla vurgulamamalısınız. Yoksa çocuğunuz bir bebekten çok bir oyun arkadaşı beklentisi içerisine girer. Doğumdan çok önceleri yeni kardeşin gelişini çok fazla vurgulamamanız gerekir. Çünkü çocuğunuz yakın gelecekteki olaylarla çok daha ilgilidir.
Yeni bebek gelmeden önce çocuğunuza tuvalet eğitimi vermek size çok mantıklı gelebilir. Ancak bu işi aceleye getirip, tuvaletini kendi kendine yapması için çocuğunuza baskı yapmanıza değmeyecektir. Böyle bir tavır büyük bir ihtimalle ters teper ve çocuğunuzun yeni bebeğe içerlemesine, kızgınlık duymasına neden olur. Eğer bebeğin gelişiyle beraber bazı temel değişimler yaşanacaksa, çocuğunuzun odasının değişmesi gibi, bunu bebek gelmeden çok önce yapmalısınız. Bu dönemde çocuğunuza ne kadar az baskı uygularsanız herkes için o kadar az korku var demektir.
Yeni bebeğin eve gelmesiyle beraber, çocuğunuzu yeni bebekle olan tüm aktivitelere dahil edin. Çocuğunuzu yeni doğan bebeğinizle yalnız bırakmak güvenli olmasa da kardeşini beslerken, banyo yaptırırken, giydirirken yardım etmek için onu davet edin. Bebeğinizin uykularını fırsat bilerek, çocuğunuzun siz ve bebek için önemini ona sık sık anlatın.
Özellikle tek başınıza her iki çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamanızın mümkün olmadığını anlamak zorundasınız. Eğer kendinizi bunalmış hissederseniz, çocuklardan biriyle ilgilenirken bir süreliğine eşinizin, bir akrabanızın ya da yakın bir arkadaşınızın diğeriyle ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer mümkünse, bu tür vakitlerde büyük çocuğunuzla dışarıya çıkmaya çalışın. Onu parka ya da hayvanat bahçesine götürebilirsiniz. Eğer çocuklar zaman zaman birbirlerinden bağımsız şekilde sizinle baş başa kalırlarsa her ikisi de daha az rekabetçi ve daha huzurlu olacaktır.