Çocuklarda inatçı öksürük
Havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda inatçı öksürük de görülmeye başladı. Uzun süren öksürük nöbetleri çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
Çocuklarda uzun süren öksürüğe dikkat
Çocuklarda özellikle de kış mevsiminde sıklıkla görülen öksürük ve inatçı öksürme durumları herhangi bir hastalıktan ziyade çeşitli sağlık sorunlarının belirtilerinden biri olabilir.
Uzmanlar, çocuklarda uzun süren inatçı öksürüklerin geniz akıntısı gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi çeşitli akciğer enfeksiyonları gibi ciddi hastalık tablolarının habercisi olabileceği uyarısında da bulunuyor.
Öksürük ne zaman ciddiye alınmalı?
Çocukların karşı karşıya kaldığı her öksürük durumlarının panik halinde bir histeriye dönüştürülmemesi gerekliliğiyle birlikte bazı durumlarda da ciddiye almak gerekiyor. İşte inatçı öksürüğün ciddiye alınması gereken durumlardan bazıları…
– Kriz şeklinde gelen uzun süreli öksürük nöbetleri
– Alınabilecek tüm önlemlere rağmen 3 günden fazla süren öksürük
– Şiddetlenen veya havlama tarzında olan öksürük
– Beraberinde ateşle seyreden öksürük
– Günlük aktiviteleri ve gece uykusunu etkileyen öksürük.
Eğer görülen öksürük nöbetleri bu maddelerden biri veya birkaçı ile benzeşiyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor.
Astım belirtisi öksürükler
Sık sık tekrarlayan veya nefes alıp verme esnasında sıkıntıya neden olan öksürükler astım hastalığının belirtilerinde olabileceğinden dolayı ihmal edilmemesi ve vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Çocuklarda inatçı öksürük tedavisi
Çocuklarda inatçı öksürük ortaya çıktığında ne şekilde müdahale edildiği de son derece önemlidir. Öksürük vakalarına müdahalede amaç; öksürüğün bastırılması değil nedeni tespit edilerek ona göre tedavinin uygulanması olmalıdır.
Genelde klasik olarak tercih edilen gelişigüzel öksürük ilacı veya şurubu kullanımı geçici olarak öksürüğün bastırılmasını sağlasa da altta başka bir ciddi sağlık sorununun yattığı durumlarda teşhisin ve dolayısıyla da tedavinin gecikmesinden başka bir işe yaramayacaktır.
Özellikle bu tür ani durumlarda kullanılan ve mutlaka çocuk bulunan her evde eksik olmayan öksürük şurubu gibi ilaçların çoğu balgam söktürücüdür. Bu ilaçların çoğunluğu öksürük reseptörlerini baskılamakta ve geçici de olsa öksürüğü kesmektedir. Ayrıca balgam söktürücü olarak bilinen ve çeşitli amaçlarla kullanılan ilaçların bilinmeyen bir özelliği de balgam artışına neden olmalarıdır. Bunun gibi çeşitli olumsuz ve riskli nedenlerden dolayı doktor önerisi olmadan kullanılan ilaçlar, enfeksiyonun gidişatını değiştirip ciddi sağlık sorunlarına ve solunum problemlerine neden olabilir.
Öksürük şurupları küçük bebeklerde risklidir
Ani müdahale aracı olan öksürük şuruplarının özellikle 6 aydan daha küçük bebeklerde kullanılmaması gerekmektedir. Altı aydan küçük bebeklerin solunum kaslarının ve diyaframlarının erişkinlere nazaran daha güçsüz olması nedeniyle öksürükleri de etkin değildir. Bu dönemde kullanılacak öksürük şurupları bebeklerin nefes alıp vermede sorunlar yaşamasına ve balgam kusmasına neden olacaktır.