Çinkosu az erkek kısır oluyor

Yapılan araştırmalarda kısırlık sorunu olan erkeklerin büyük bölümünde ‘çinko’ eksikliğine rastlandı. Özellikle proteinli gıdalarda bulunan çinkonun eksikliği, erkeklerde kısırlık tehlikesi yaratıyor. Araştırmalarda, kısır erkeklerde çinko seviyesi düşük görülüyor.

Kısırlık, gün geçtikçe daha fazla insanı ilgilendiren bir sağlık sorunu. Uzmanlar, erkek kısırlığının son 10 yılda arttığını, erkeklerde sperm miktarı ve kalitesinin ciddi şekilde düştüğünü söylüyor. “Dünya Sağlık Örgütü” normal sperm sayısını 20 milyon ve üstü olarak kabul ediyor. Oysa daha önce bu rakam 50 milyondu. Bu azalmanın özellikle çevresel ‘toksinlere’ bağlı olduğunu bildiriliyor. Kısırlığın nedenleri arasında, yanlış beslenmeden sigaraya, çevre kirliliğinden birtakım enfeksiyonlara pek çok etken sayılıyor. Uzmanlar, önlem olarak yaşam ve beslenme tarzına dikkat edilmesini öneriyor. Örneğin, çinkonun cinsel sağlık açısından en gerekli elementlerden biri olduğu belirlendi. Eksikliği, kısırlığa yol açabiliyor.

Cinsel gelişimi sağlıyor
Alman Beslenme Cemiyeti’nin yaptığı araştırmaya göre, vücuttaki çinko eksikliği sperm üretimini ve kalitesini düşürüyor, çocuk sahibi olma şansını azaltıyor. Araştırmacı Daniela Rösler’in verdiği bilgilere göre; kısırlık sorunu olan erkeklerin kanındaki çinko seviyesi, kısırlık sorunu olmayan erkeklere oranla çok daha düşük. Ayrıca çinko eksikliği, erkeklik hormonu testosteronun salgılanmasını da engelliyor. Çinko büyüme, cinsel gelişme ve üremede gerekli bir element. Serum ve semen değerleri, kısır erkeklerde kısır olmayanlara göre çok daha düşük. Çinko, sperm yapımında pozitif etkiye sahip. Dolayısıyla üretkenlik üzerinde etkili. Çinkonun ağızdan kullanıldığı tedavilerde, seminal sıvı çinko değerleriyle beraber sperm hareketliliğinin de arttığını gösteren çalışmalar var.

Sperm sayısı artıyor
Çinko ile üreme sağlığı arasındaki ilişki, dünya çapında başka araştırmada da saptandı. Liverpool Erkek Kısırlığı Kliniği’nde kısırlık sorunu olan 33 erkek üzerinde yapılan araştırmada, belli bir süre ağızdan çinko tedavisi görenlerde sperm sayısının belirgin bir şekilde arttığı görüldü. Uzmanlar, çinkonun sadece sperm üretiminde değil, daha fazla testosteron salgılanmasında da büyük rol oynadığını ileri sürüyor. Örneğin, bütün bu araştırmalar gösteriyor ki, çinko, cinsel sağlık açısından en gerekli elementlerden biri.

Vejetaryenler dikkat!
Özellikle diyabet hastalarının ve vejetaryenlerin dikkatli olması gerekiyor, çünkü çinko eksikliği en çok onlarda görülüyor. Uzmanlar, bu kişilerin mutlaka çinko açısından zengin gıdalar tüketmelerini ve gerektiğinde çinkoyu hap olarak almalarını öneriyor. Alman Beslenme Cemiyeti, genel olarak yetişkinler için günde 15 mg çinko öneriyor. Çinko kürü yapmak isteyenlere ise, 3 ay boyunca günde 20-30 mg tavsiye ediyor.

Çinko vücutta ne işe yarar?
– Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlardan korur.
– Üreme sağlığını olumlu etkiler, erkeklerde sperm üretimini artırır.
– Yaraların iyileşmesinde yardımcı olur.
– Gözleri güçlendirir.
– Tat ve koku duyularını güçlendirir.
– Cildi güzelleştirir, sivilcelere karşı etkilidir.
– Vücuttaki mikropları öldürür.
– Hücre yenilenmesinde yararlıdır.
– Tırnakları ve saçları güçlendirir.
– Uçukları hafifletir.
– Adet ağrılarını hafifletir.
– Stresi azaltır.
– Çocuklarda çinko eksikliği, büyüme ve gelişme bozukluğuna yol açar.

Mineraller
Demir:

Tavsiye edilen günlük doz: 10 mg
Vücut için yararları: Demir, çinko gibi tırnakların güçlenmesini sağlayan bir mineraldir. Ayrıca, cildin elastik olmasında ve sağlıklı görünmesinde demirin büyük önemi var. Kan dolaşımının sağlanması da, demirin vücudumuzda oynadığı önemli rollerden biridir. Balık, ciğer, yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu hayvanlar, kuruyemiş, kuru meyve, kepek, kuşkonmaz ve istiridye gibi besinlerde bulunur.

Bakır:
Tavsiye edilen günlük doz: 2 mg
Vücut için yararları: Uzmanlar, tırnaklarının sık sık kırılmasından şikâyet edenlere bol bol bakır içeren besinler almalarını tavsiye ediyor. Ayrıca, cilde renk veren pigmentler açısından da bakır son derece önemli. Yağsız et, balık, deniz mahsulleri, yosun, fındık, kepek, yulaf, bayır turpu ve mantar gibi besinlerde bulunur.

Magnezyum:
Tavsiye edilen günlük doz: 500 mg
Vücut için yararları: Cildin sağlıklı görüntüye kavuşmasında ve özellikle ağız çevresinde soğuk, rüzgar, vb. gibi dış etkiler sonucu oluşan çatlakların giderilmesinde, magnezyum son derece önemli rol oynuyor. Maden suyu, yeşil yapraklı sebzeler, kepek, bira mayası, muz ve hurma gibi besinlerde bulunur.

B-Karoten:
Tavsiye edilen günlük doz: 30 mg
Vücut için yararları: Tavsiye edilen günlük dozlarda alınacak B-Karoten, gözlerin ve diş etlerinin güçlenmesini sağlar. Ayrıca, gözlere parlaklık verir. Vücut sağlığı açısından son derece önemli olan B-Karoten, cildin yumuşak ve sağlıklı bir hal almasında aktif rol oynar ve cilt problemlerinin giderilmesinde faydalı sonuçlar verir. Dana ciğeri, avakado, brokoli, yeşil lahana, mango, paprika, havuç, kavun, rezene ve salatalık gibi besinlerde bulunur.

B3 vitamini:
Tavsiye edilen günlük doz: 50 mg
Vücut için yararları: B-3 vitamini, vücudumuzun sağlıklı bir cilt için en çok ihtiyaç duyduğu vitamindir. Cilt için zararlı UV ışınlarının olumsuz etkilerinin önlenmesi, bu vitamin sayesinde mümkün olmaktadır. Ayrıca, cildin nem kazanmasını sağlayarak kurumasını önler. Cildinizin soluk görüntüsünden kurtularak renk kazanması ve sağlıklı görünmesini istiyorsanız, her gün düzenli olarak uzmanların belirttiği ölçülerde B-3 Vitamini almalısınız. Çünkü bu vitamin türü, kan dolaşımınızın hızlanmasını sağlamaktadır. Sığır ciğeri, tavuk, patates, bira mayası, yer fıstığı ve uskumru gibi besinlerde bulunur.

“Çinkosu az erkek kısır oluyor” için 2 yanıt

  1. Çok güzel bi yazı ama ÇİNKO hangi besinlerde bulunur yazmamış ana yoldan sapıp başka bilgiler vermiş devamı olacak bi film gibi kalmış:(

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek