Ciltteki ısırıklar iz bırakabilir
Yaz aylarında artış gösteren sinek, böcek ve çeşitli haşerelerden kaynaklı ciltteki ısırıklar dikkatli olunmazsa kalıcı iz bırakabilir.
Ciltteki ısırıklar kalıcı iz bırakabilir
Gezi, piknik, havuç ve deniz gibi çeşitli faaliyetler sayesinde doğa ile daha içli olduğumuz yaz aylarında sinek, böcek ve haşereler tarafından ısırılma vakalarında da artış görülmektedir. Bu tür ısırıklar, dikkatli olunmadığında ve ısrarlı kaşımalar ve tahriş etme nedeniyle ciltte kalıcı izlere neden olabiliyor.
M-Onep Etiler Kliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Ömür Tekeli, bir hafta gibi kısa bir sürede kendiliğinden iyileşebilecek birçok sinek-böcek ısırığının ısrarlı kaşımalar neticesinde cilt lekelerine ve izlere dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.
Sürekli kaşımak iyileşmeyi geciktirir
Taze kapanan yaranın güneşle koruyucu olmaksızın teması, ısırık bölgesinin sürekli kaşınarak yara iyileşmesinin geciktirilmesi leke ve bazı izlere hatta benlere davetiye çıkarıyor. Isırık bölgelerindeki hassas cilt parfüm, deodorant, bebe yağı, kolonya vb. kozmetik ürünlerin temasıyla da lekelenebiliyor.
Dr. Ömür Tekeli, ciltte ileride herhangi bir soruna yol açmaması için ısırık bölgesinin dezenfekte edilmesi ve kaşıntının antihistaminik kullanılarak azaltılması gerektiğini belirterek aşırı kaşıntı, şişlik ve çoklu ısırıklarda dermatoloğa başvurulmasının altını çizdi. Yine açık havada bu tür sinek böceklerin yaşadığı ortamda sık bulunanların ve ısırığa aşırı tepki veren kişilerin potansiyel diğer alerjenler için alerji testi yaptırmasında fayda var.
Zirai ilaçlar dikkatli kullanılmalı
Sinekler için kullanılan zirai ilaçların solunmaması konusunda dikkatli olması gerekiyor. Bu maddeler çeşitli solunumsal hastalıkları tetikleyebiliyor. Yine kahve yakmak da kanserojen etkiler içerdiği için önerilmiyor.
Eczaneden satın alınabilir bir etken madde olan, buharlaşarak çevresinde bir aura oluşturarak parazit ve sinekleri uzaklaştıran “Kafur” ve kaliteli markaların sinek uzaklaştırıcı losyonları ise güvenle kullanılacak haşere kovucular arasında.
İnsanları ısıran böcek türleri
İnsanları ısıran böceklerden yaygın görülenleri sivrisinek, tatarcık, titrersinek, atsineği, pire ve tahtakurusudur. Kene, örümcek ve uyuz böceği gibi böcek olarak sınıflandırılmayan bazı eklembacaklılar da ısırır ve insana zarar verebilirler. Tropik bölgelerde, sivrisinek ısırıkları sıtmaya neden olabilir. Sokan hayvanlar arasında arılar, yabanarıları ve eşekarıları sayılabilir.
Fark edilmeyen böcek ısırıkları
Bunlardan daha az akla gelen fakat sık görülen ısırık tipleri özellikle kuş, tavuk, fare vb. hayvanların üzerinde yaşayan (güvercin bitleri gibi) ve çok küçük oldukları için çoğu kez fark edilmeyen böceklerdir. Bunlar gruplar halinde gelip, çok sayıda ısırık yaparlar. Bu böcekler, rüzgârla pasif hareket ettikleri için hayvanlarla ilgisi olmayan, uzak yerlerdeki kişilerde de ısırıklar görülebilmektedir. Bu ısırıklar, 3 – 5 mm çaplarında ve kaşıntılıdırlar.
Buna benzer, fakat çok daha şiddetli kaşıntılı belirtilerle seyreden ve ani başlayarak hastaları ürküten, hayvan uyuzları vardır. Kedi, köpek, at, koyun gibi hayvanlardaki uyuz hastalığının insanlara bulaşması ile olur. Fakat insanda bu böcekler sürekli kalmadığı için, hastalık bir haftada kendiliğinden geçer.