Bel omurları için egzersizler
Programa başlamadan önce, kan dolaşımını uyarmak amacıyla hafif gevşeme ve hareket egzersizlerinin (3-5 dakika) yapılması önerilmektedir. Örneğin, ellerinizi yukarı kaldırarak yerinizde hafifçe koşar gibi sayarken, kolları öne ve arkaya doğru dairesel biçimde hareket ettirin, daha sonra dizlerinizi topuklar kalçaya değecek biçimde yukarı çekin ve aralarda derin nefes alarak kol ve bacaklarınızı salayın.
1. Gevşeme egzersizi:
Sırtüstü yatar durumda ayaklarınızı, bacağın alt ve üst kısımları dik bir açı oluşturacak şekilde duvara dayayın, omurgayı yere yapışık tutun. Ayaklarınızı duvara hafifçe bastırarak oluşan basıncın tüm vücuda yayılışını hissedin ve tekrar yavaşça gevşeyin.
Amaç: Bedensel duyumsama, kas gerilmesinin ve gevşemesinin hissedilmesi.
2. Sırtüstü yatar durumda temel kasılma:
Kollar vücudun her iki yanında olmak üzere, bacaklarınızı hafifçe kırın ve topuklarınızı yere bastırarak ayak uçlarınızı yukarı doğru çekin. Karın ve kalça kaslarınızı gergin tutarak “bel”inizi yere bastırın.
Amaç: Karın kaslarının gerilmesi, belin sabit-leştirilmesi.
3. Sırtüstü yatış:
Temel kasılma sağlayın – kafanızı ve omuzlarınızı hafifçe kaldırın. Kollarınızı bükerek kaldırın ve hayali bir dirence karşı koyun. Hareketin devamı: Bacaklarınızı hafifçe kendinize doğru çekin ve her iki elinizle bacaklarınızın üst kısmına değin.
Amaç: Uzunlamasına karın kaslarının güçlendirilmesi
4. Sırtüstü yatar durumda temel kasılma:
Sol elinizle sağ dizinize dokunun- gerilimi 5 -10 saniye koruyun! Daha sonra aynı hareketi diğer taraf için tekrarlayın. Hareketin doğru yapılması halinde baş ve her iki omuzun yerden hafifçe kalkması gerekir.
Amaç: Oblik karın kaslarının güçlendirilmesi.
5. Sırtüstü yatış:
Sağ kol ve sol bacak ile yere bastırın, sağ bacağı kırın, başınızı ve omuzlarınızı hafifçe kaldırın ve sol elle dizinize bastırın – tüm vücudunuzda bir gerilim yaratın. Hareketi diğer taraf için tekrarlayın.
Amaç: Omuz çevresinden ağırlık merkezini içeren baldıra kadar tüm kasların güçlendirilmesi – oblik karın kasları.
6. Sırtüstü yatış:
Bacaklar hafifçe bükülü, ayaklar omuz hizasında açık, yere yapışık durumda ve omur ar sırasıyla yerden kalkacak şekilde kalçanızı yavaşça yukarıya doğru kaldırın. Sonra karın ve kalça kaslarınızı, tüm gövdeniz bir çizgi oluşturacak şekilde kasın.
Amaç: Gövde kaslarının güçlendirilmesi, vücut geriliminin sağlanması.
7. Sırtüstü yatış:
Sağ dizinizi her iki elle sıkıca kavrayın ve göğsünüze doğru çekin. Sonra kollarınızı uzatarak, dizlerinizi ellerinize doğru bastırın. Aynı hareketi so dizinize tekrarlayın. Hareketin devamı: Her iki bacağı da, başınız kısa bir süre bacaklarınızın arasına girecek şekilde yukarı çekin.
Amaç: Baldır, kalça ve sırt kaslarının gerilmesi, baldır ve kalça kaslarının güçlendirilmesi.
8. Yüzüstü yatar pozisyonda temel kasılma:
Belinizin düz kalmasını sağlamak amacıya, karnınızın altına katlanmış bir battaniye veya sert bir yastık yer eştirin. Alnınızı yere yapıştırın ve ellerinizi kalçalarınızın üzerinde tutarak, kalça ve karın kaslarınızı gerin, topuklarınızı arkaya itin, başınızı hafifçe kaldırın ve öne doğru uzatın. Hareketin devamı: Ellerinizi kalçalarınızdan çekin ve öylece kısa bir süre tutun.
Amaç: Vücudun gerilmesi, sırt kaslarının stabi-lizasyonu (güçlendirilmesi).
9. Yüzüstü yatış:
Kollarınızı U şeklinde başınızın her iki yanında tutarak temel gerilim sağlayın ve her iki kolunuzu kaldırıp, kürek kemiklerinizi omurga yönünde hareket ettirerek birleştirmeye çalışın. Hareketin devamı: Kollarınızı yüzüyormuş gibi hareket ettirin.
Amaç: Tüm sırt kaslarının güçlendiri mesi, göğüs kaslarının gerilmesi.
10. Yüzüstü yatış:
Kollarınızı önde hafifçe bükülü durumda yere yapıştırın, temel gerilim oluşturun; kollarınızı ve gövdenizi hafifçe kaldırarak, yavaşça sağa ve soa hareket ettirin-gevşeyin (Belinizi bombeleştirrneyin!)
Amaç: Sırt kaslarının güçlendirilmesi.
11. Dörtayak duruşu:
El ve dizlerinizden destek alarak durun – bu sırada kalça ve karın kaslarınızı kasarak sırtınızı dik tutun. Dönüşümlü olarak bacaklarınızı arkaya doğru uzatın, ayak parmaklarınızı kendinize doğru çekin ve kafanızı öne uzatın (bacaklar yatay çizgiden daha yukarı kaldırılma-malıdır). Sol bacağı arkaya uzatın – bu sırada sağ kolu öne uzatın. Aynı hareketi diğer taraf için tekrarlayın. Doğru yapılması halinde, bacak, sırt, baş ve kol düz bir çizgi üzerinde yer alacaktır.
Amaç: Kalça ve sırt kaslarının güçlendirilmesi, denge eğitimi.
12. Dörtayak duruşu:
Karnınızı içeri doğru çekin, başınızı göğsünüze dayayın ve sırtınızı yukarı kaldırın (“kedi sırtı”), bu sırada nefes alıp verin. Sonra kafanızı enseye doğru çekin ve omurganızı itinalı bir biçimde aşağı bastırın (“at sırtı”), bu pozisyonda nefes alın. Hareketin devamı: Sırtınıza maksimum kamburluğu vererek (“kedi sırtı”) kalçanızı topuklarınıza yaslayın.
Amaç: Omurganın hareketlendirilmesi, gövde kaslarının geri ip güçlendirilmesi.
Dr. Kandemir Berova