Bayramda dişlerinizi koruyun

Bayramda dişlerinizi koruyun

Bayramın yaklaşmasıyla tüketiminde artış gösterecek olan şeker ve şekerli gıdalar, dişlerde çürüklere ve beraberinde de diş ağrılarına neden olur.

Ramazan Bayramı’nda tüketilmesi artan şekerli gıdaların dişlerde çürük oluşumuna neden olacağı, bu çürüklerin şiddetli diş ağrılarına ve ileride de diş kayıplarına neden olabileceği uyarısı yapılıyor.

Bayramda diş ağrısı çekmemek için

Peki, bayramda ve sonrasında diş ağrısı çekmemek için neler yapılmalı?

Bayram boyunca çok fazla tüketilen çikolata, şeker ve tatlıların size diş ağrısı olarak geri dönmesi yüksek ihtimal. Çok fazla şeker ve şekerli besinler tüketildiği için olsa gerek bir diğer ismi de Şeker Bayramı olan Ramazan Bayramını ve sonrasındaki süreci diş ağrısı ile boğuşarak geçirmek istemeyenler uzmanların tavsiyelerine kulak vermeli. İşte Ramazan Bayramında dişleri çürüklerden ve ağrılardan korumak için yapılması gerekenler…

Diş ağrısını engellemek için öneriler

Şeker tüketimi kaynaklı oluşabilecek diş ağrılarını ve diş çürüklerini önlemek için şunları yapabilirsiniz…

– Bayram tatilinde karşılaşılabilecek diş ağrısı sorunlarının en önemli nedeni çürük dişlerle şeker tüketmektir. Bu nedenle uzmanlar, bayram öncesi bir diş hekimi kontrolünden geçerek diş kontrolü yaptırmayı tavsiye ediyor. Ağzında çürük diş bulunmayanlar ise istedikleri kadar şekerli gıda tüketebilir. Çürük dişlere sahip olanlar ise dişlerde ağrıya neden olabileceği için aşırı miktarda şekerli gıda tüketiminden uzak durmalı ve vakit kaybetmeden diş kontrolü ve tedavisi yaptırmalı.

– Bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, kahve tanelerinin içinde bulunan ve “trigonelline” ismi verilen bir maddenin, bakterilerin dişe yapışmasını engellediğini ortaya çıkardı. Bu nedenle şeker tüketmek durumunda kalsanız bile yaptığınız bayram ziyaretlerinde içecek olarak şekersiz kahve tercih edebilirsiniz.

– İçeriğinde karamel ve lokum gibi dişe yapışan maddeler bulunan gıdaların yerine bitter çikolata tarzı şekerlileri tercih edebilirsiniz.

– Şekerli gıdaları tükettiğinizde bu maddelerin kalıntıları uzun süre ağzınızda ve dişlerinizin aralarında kalır. Bunun önüne geçebilmek için çantanızda diş macunu, diş fırçası ve diş ipi bulundurup yemek sonraları dişlerinizi fırçalamanız faydalı olacaktır.

– Günlük hayatta genellikle sabah ve akşam olmak üzere iki defa yapılan diş fırçalama işlemi bayram boyunca en az günde 3 defaya çıkarılmalı hatta fırsat buldukça dişlerinizi fırçalamalısınız.

– Eğer herhangi bir mazeretten dolayı dişlerinizi fırçalama imkanınız yok ise ağzınızı bol suyla çalkalayarak ve bol bol su içerek bu durumu telafi edebilirsiniz.

– dişlerde mekanik temizlik sağlayarak plak oluşumunu önleyen elma ve armut gibi sert meyveleri ara öğünlerde tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

– “Xylitol” içeren sakızlar diş çürümelerini önlemektedir. Bu nedenle sık olmasa da içeriğinde “Xylitol” bulunan sakız çiğneyebilirsiniz.

– Ramazan Bayramı boyunca ne yedikleri çok fazla kontrol edilemediğinden özellikle çocukların diş bakımına daha özen gösterilmeli. 3-6 yaş grubunda bulunan çocukların dişleri gazlı bezle silinebilir, büyük çocukların dişlerinin ise fırçalaması sağlanabilir.

– Mümkünse şekerli gıdalar ana öğünlerden hemen sonra alınmalıdır. Ara öğünlerde tüketilecek şekerli yiyecekler, sonrasında dişlerin fırçalanma ihtimali düşük olduğu için ağızda daha uzun süre kalacak ve dolayısıyla da dişlerde çürüğe yatkınlığı artıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek