Acaba sarılık mıyım?
Uzmanlar, birden bire ortaya çıkan halsizlik ve bulantı hissi, mide bulantısı, karnın sağ üst kadranında ağrı, derinin ve gözakının sararması ile idrarın koyulaşması gibi belirtilerin sarılık habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.
Hepatit, karaciğerin iltihaplanmasıdır. Hepatitlerin çoğu virüslere bağlı olmakla beraber ilaçlar, toksik maddeler, radyasyon, bağışıklık sistemindeki bozukluklar gibi farklı nedenlere bağlı olabilir.
Halk arasında, viral hepatitle, sarılık karıştırılır ve her sarılık ‘viral hepatit’ zannedilir. Hâlbuki sarılık bir hastalık değil belirtidir. Birçok hastalık, sarılık belirtilerine neden olabilir. Örneğin, ana safra kanallarında taş olması sarılığa neden olabilir. Ancak viral hepatitle hiçbir ilgisi yoktur ve bulaşmaz.
Yeni doğanlarda rastlanan sarılığı da hepimiz biliriz. Bu tür sarılığın da ‘viral hepatit’le bir ilgisi yoktur ve bulaşmaz.
Hepatite yol açan A, B, C, D, E virüslerinin yanı sıra daha az sıklıkta farklı virüsler de vardır. A ve E virüsleri dışkı ile atılırlar. A virüsü ile oluşan bulaşıcı sarılıkta hastanın dışkısı, sarılığın ortaya çıkışından 2 hafta öncesi ile 1 hafta sonrası çok bulaşıcıdır.
Kirli sular taşıyıcılık yapar
Bu virüsler ile oluşan hepatitler esas itibariyle, virüs taşıyan dışkı ile kirlenmiş su ve besin maddelerinin (sebze ve meyveler) ağızdan alınması sureti ile bulaşırlar.
Virüsle kirlenmiş yüzeylere temas etmiş ellerin ağza değdirilmesi de kişisel bulaşmada ve virüsün yayılmasında çok önemlidir. B ve C virüsleri ise, başlıca, kan yoluyla (kan ve kan ürünlerinin alınması, mikroplu enjektör ve iğnelerinin kullanılması, ortak jilet veya diş fırçası kullanımı, akupunktur, diş tedavisi) ve cinsel ilişki suretiyle bulaşırlar.
Hastalığın, bu virüsleri taşıyan anneden bebeğe geçişi de mümkündür. En sık rastlanan belirtiler, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, karnın sağ üst kadranında ağrı, derinin ve gözakının sararması ve idrarın koyulaşmasıdır. Kısa süren ateş olabilir.
Hastaların bazıları enfeksiyonu sararmadan, halsizlik eklem ağrıları ve hafif ateş ile gribal enfeksiyon tarzında geçirirler. A ve E hepatit enfeksiyonları tam şifa ile iyileşirken, B, C hepatitler ise kronikleşebilirler.