7 aylık bebek neler yapabilir?
Aylardır el bebek, gül bebek üzerine titrediğiniz bebeğinizin emeklediğini gördüyseniz “7 aylık bebek neler yapabilir?” sorusunun cevaplarını bilmeniz iyi olacaktır.
7 aylık bebek neler yapabilir?
Doğumdan sonraki süreçte sağlıklı bebekler neleri yapabilir, neleri yapamaz, neleri anlar, nelere tepki verir biliyor musunuz? 1. aydan başlayarak her sağlıklı normal bebeğin sergilemesi gereken gelişim süreçlerini birlikte öğrenelim. İşte yedinci ayda bebeğinizin yapabilecekleri ve özellikleri…
7. ayda bebekler neler yapabilir?
– Emeklemeye başlar. Pek çok emekleme stili vardır. Mutlaka dört elle emeklemeyebilir. Popo üstünde, karın üstünde sürünebilir veya kendine özgü stiller yaratabilir.
– Kendini yukarı çekip ayakta pozisyona gelmeye çalışır.
– Değişik gördüğü her objeyi tadarak, sallayarak, koklayarak, atıp vurarak tanımaya çalışır.
– Sosyal olaylara katılmaya çalışır, birey olduğunu hissettirmek ister.
– Kelimeleri ve sesleri taklit etmeye çalışır.
Değişiklikler
– Dengesi iyice gelişir. Elinde oyuncakla oynarken bile rahatça oturabilir.
– Çok meraklı ve maceracıdır. Korku sayesinde bu duygular törpülenir. Merakla araştırır, ilerler, dokunur ama elini hemen çeker, yanınızdan ayrılır ancak kısa sürede geri döner.Varlığınız ona güven verir.
– Parmaklarını kullanmayı öğrenir. Baş ve işaret parmağıyla eşyaları kavramaya başlar.
– Düşünme, muhakeme yetileri gelişir. Örneğin göremese bile yüksekte ilginç nesneler olabileceğini bilir, örtüyü çekerek veya parmak ucunda yükselip yükselip eliyle sıvazlayarak onlara ulaşmanın yollarını bulur. Beceremezse vazgeçmez, farklı ulaşma yolları arar.
– Bebeğiniz sizin neleri yapmasından hoşlanmadığınızı bilir, isterse uygular. Neleri yapmak istemediğini size net ifade eder, zorlanırsa tepki verir.
Oyunlar
– Bebeğinize bebek magazinlerini, resimli kitapları gösterin. Elleriyle kavrayıp inceleyebileceği kalın sayfalı mümkünse her sayfada büyük tek resimler olan kitaplar alın. Resimleri masal gibi anlatın, hayvanları sesleri ve hareketleriyle tanıtın.
– E-cee oynayabilirsiniz. Bir örtü ile yüzünüzü kapatıp, birden açın, çok keyiflenecektir. Daha sonra onun yüzünü kapatarak oyunu geliştirin.
– Ayna karşısında kendini gösterip, kim olduğunu sorun. Aynadaki görüntüyü işaret edip adını söyleyin.
– Ne yaptığını söyleyerek onunla dans edin.
– Bebeğinizi kucaklayın ve onunla yumuşak ses tonuyla konuşun, ona sevdiğinizi söyleyin.
Beslenme
– Bebeğin eline siz yanındayken kolay parçalanmayan bisküviler veya ekmek kabuğu verebilirsiniz.
– Hazır meyve suları, kolalı içecekler, şekerli su, şekerler veya diğer tatlandırılmış mamüller çocuğunuza uygun besinler değildir.
– Biberonla besleniyorsa yatağında uyurken biberonun ağzında kalmamasına özen gösterin. Buna diş sağlığı için dikkat edilmelidir.
– Yemek zamanı eline bir şeyler vererek kendini beslemesine izin verin. Kaşık tutabilir, bardağını ağzına götürmeye çalışabilir. Parmaklarıyla kendini besleyebilir.
Bakım
– Diş çıkarma bulguları başlayabilir. Hafif ateş, dışkıda sulanma, hafif keyifsizlikler olabilir. Bu bulgular uzun sürerse doktorunuzu haberdar edin.
– Bebeğinize bakamayacak kadar meşgul olduğunuz zamanlarda onu birkaç oyuncakla birlikte oyun parkına koyun, onun için daha güvenli olur.
– Araba için yaşına uygun araba koltuğu alın. Artık arka koltukta yüzü öne dönük olarak koltuğunda oturabilir.
– 3. pönomokok aşısı ve kontrolü için doktora götürün.
arkadaslar merhaba ben 6-7 aylıkken anne yada baba demeye calısmadan veya hiçbişekilde konusmaya çalışmadan bi anda cümleler kurmaya başlamışım.bunun neden ve nasıl oldugunu bılmıyorum.bu konuda bılgı sahıbı olanınız var mı?
bende emeklemeden kosarak baslamisim, hatta ziplayarak kapilari aciyormusunm bilgi sahibiniz olan var mi :)