Zayıflamak için karbonhidrattan uzak durun

Zayıflamak için düşük karbonhidratlı beslenme şarttır. Bu nedenle şekerli, unlu veya tatlı besinler ve beyaz ekmek yememek kilo vermede önemli bir adımdır. Zayıflama diyetinin düşük karbonhidratlı mı yoksa düşük yağlı mı olması konusu bilim adamlarının halen üzerinde tartıştığı bir konudur. Bu konuda son birkaç yıl içinde yapılan araştırmalar, diyette karbonhidrat alımını azaltmanın kilo vermeyi hızlandırdığı yönündedir.

Prof. Dr. Metin Özata; “Yapılan bilimsel araştırmalar, karbonhidrattan fakir bir diyetin, 6 ay içinde ortalama 8,5 kg zayıflattığını göstermiştir” diyor. Günlük diyette karbonhidrat oranının yüzde 40-45’e indirilmesi, kilo verme açısından çok faydalıdır. Karbonhidratı daha fazla azaltmak ise zararlıdır. Atkin diyetinde olduğu gibi karbonhidratı hiç almadan veya düşük düzeylerde alıp, sadece et ve proteinli besin almak, damar sertliğine neden olabilir. Bir günde 100 gramdan az karbonhidrat sağlayan diyetler, protein yıkımına ve kanda keton ismi verilen bazı asitlerin artmasına neden olur. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde karbonhidrat azaltılmalı, ancak aşırıya kaçılmamalıdır.

Zayıflama diyetinde mutlaka posalı besinler ilave edilmelidir. Diyet günlük 20-30 gr posa alınacak şekilde ayarlanmalıdır. Posalı ve lifli besinler hem kabızlığı önler hem de kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesine katkıda bulunur. Posalı besin alımını artırmak için beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih etmeli, meyve suyu içmek yerine meyveyi kabukları ile birlikte yemeli, sebze mümkün olduğunca kabukları ile pişirilmeli ve öğünlere sebze eklemeliyiz. Salatalara keten tohumu serpmek de faydalıdır.

Bol bol su içmek gerek
Lifli besin alınca su ihtiyacı da artacaktır. Bol bol su içilmelidir. Günlük 65-70 gr proteine ihtiyacımız vardır. 800-1200 kalorilik bir diyette günlük protein alımı ideal vücut ağırlığının her kilosu için en azından 1 gr olmalıdır. Bu nedenle zayıflarken ızgara ve haşlama beyaz et yemeyi ihmal etmemek gerekir. Bu yemeklerin yanına patates yerine bezelye, kuru fasulye (3-4 kaşık) ilave etmek ve bol salata yemek faydalı olur.

Şeker yükü düşük besin
Yüksek şeker yüklü gıdalar yerine düşük şeker yüklü karbonhidratlar tercih edilmelidir. Glisemik indeksi (şeker yükü), yüksek besinler (rafine edilmiş şekerler, nişastalı yiyecekler, çikolata, baklava, börek, reçel, bal, havuç, patates) kan şekerini çok hızlı yükseltir ve bu nedenle kilo yapar. Şeker yükü düşük besinler (yulaf, kuru baklagiller, kepek ekmeği, tam buğday ekmeği), kan şekerini yavaş yavaş ve daha az yükseltir. Bu tür besinler ise zayıflamak için çok faydalıdır.

Kilo vermeye yardımcı olacak öneriler
– Ekmeğe tereyağı veya margarin sürüp yemeyin.
– Mutlaka kahvaltı yapın ve çocuklarınızın da kahvaltı yapmasını sağlayın.
– Kızartmalardan uzak durun.
– Yemeklerden sonra tatlı yerine meyve yemeye çalışın.
– Kola ve gazoz içmeyin, onun yerine su içmeye çalışın.
– Bol sebze yiyin. Ancak incir, üzüm ve kayısı gibi tatlı meyveleri fazla yemeyin. Daha çok meyve ve sebzelerin renkli olanlarını tercih edin.
– Porsiyonları küçültün ve daha ufak tabaklarda yemeye çalışın.
– Yemekleri yavaş yiyin ve yemeğe konsantre olun.
– Yemek tabaklarının mavi renkte olanlarını tercih edin.
– Süt içmiyorsanız, brokoli yiyin.
– Yemeklerde sos kullanmayın, dışarıda sucuk, sosis, salam ve mayonezli yiyecekler yemeyin ve evinize de almayın.
– Patatesi ve beyaz pirinç pilavını çok nadiren yiyin.
– Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın.
– Yemeğe salata ile başlayın.
– Akşam yemeğinden sonra yemek yemeyin.
– Meyve suyu içecekseniz, domates suyu içmeye çalışın. Meyve sularını maden suyu ile sulandırarak içmeyi adet haline getirin.
– Ara öğünlerde bisküvi yerine elma, 3-4 tane ceviz, badem veya yer elması yiyin.
– Yemeklerden önce 1 bardak su için ve günde en az 8-10 bardak su içmeye çalışın.
– Günde 2-3 fincan yeşil çay için.

Her gün mutlaka kahvaltı edin
Kahvaltı yapanlar gün boyu daha az yemekte ve bu kişilerde ve kanda insülin hormon yüksekliği daha az görülmektedir. Sabahları tam buğday ürünleri, yulaf ve buğday ezmesi, meyve ( avokado, ananas, kivi ve elma) yiyin. Tereyağı, reçel, yağlı peynir, açma ve börek gibi besinlerden kaçının. Kahvaltı yapılmadığında gün içinde atıştırma ihtiyacı artar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek