Horlama yaş ilerledikçe artıyor

Uyku sırasında akciğere giden havanın yumuşak damağı titretmesiyle ortaya çıkan ses olarak tanımlanan horlamanın, yaşla beraber arttığı, özellikle 65 yaş ve üzeri erkeklerde daha sık görüldüğü belirlendi.

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Özdoğru, 20. Yüzyıl’ın son çeyreğine kadar daha çok sosyal problem olarak değerlendirilen horlamanın, 1976 yılından sonra tıkayıcı uyku apnesinin tanımlanmasıyla yeni bir boyut kazandığını belirterek, şunları anlattı:

“Tıkayıcı uyku apnesi toplumun yüzde 4- 9’unda görülen bir olaydır. Tıkayıcı uyku apnesi; hayati tehlike de yaratabilen kalp akciğer hastalıkları, hipertansiyon ve felç gibi hastalıkların yanı sıra psikiyatrik bozukluklara da neden olabilmektedir.

Şişmanlık, sakinleştirici ilaç alınması ve özellikle yatma saatine yakın alkol tüketilmesi, horlamayı ve apneyi artıran önemli faktörlerdir.

Hastalarda geceleri sık sık uykunun bölünmesi, huzursuz uyuma, uykuda nefes kesilmesi, sık sık idrara kalkma, terleme, sık pozisyon değiştirme gibi gece belirtileri görülebilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek